Ferenc pápa elítélte az erősödő antiszemitizmust

Megbélyegezte az erősödő antiszemitizmust a Katolikus-Zsidó Kapcsolatok Nemzetközi Bizottságához (ILC) intézett szerdai üzenetében Ferenc pápa, aki szerint a zsidóság ismét ezzel az "aggasztóan újjáéledő jelenséggel" kénytelen szembenézni.

A Kathpress osztrák katolikus hírügynökség jelentése szerint az egyházfő a szerdai általános audiencia végén az ILC képviselőinek nyújtotta át levelét, melyben egyúttal méltatta a szervezet elkötelezettségét a menekültek ügye és a jó katolikus-zsidó párbeszéd mellett, valamint a keresztényüldözés ellen.

A mi erőnk a találkozás csendes energiájában, nem a szélsőségességben rejlik, amely ma bizonyos területeken fellángol, és csak konfliktusokhoz vezet. Aki a párbeszédet keresi, nem téved

– olvasható a Vatikán által nyilvánosságra hozott szövegben.

A pápa üzenetében “nem csupán a tolerancia, hanem a kölcsönös tisztelet megteremtését” követeli a különböző vallások között. A keresztény-zsidó párbeszéd már jó gyümölcsöket hozott, de tovább kell erősíteni – írta. Az ILC – amely a Szentszék Zsidókkal való Kapcsolatokért Felelős Bizottságának és a Vallásközi Kapcsolatok Zsidó Nemzetközi Szervezetének (IJCIC) közös fóruma – Rómában tartja 24. konferenciáját. A csütörtökön befejeződő találkozó mottója: “Népek, eszmék és határok változóban”.

Mint Kurt Koch svájci kúriai bíboros a SIR olasz katolikus hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, azért választották ezt a témakört, “mert a migráció nagy téma Európában, és az antiszemitizmus növekvő jelenség a földrészen”. Koch vezeti azt az ökumenikus hatóságot a Vatikánban, amely a zsidósággal folytatott párbeszédért felelős. A keresztényüldözés és a vallásszabadság is azon ügyek közé tartozik, amelyekre keresztényeknek és zsidóknak közös válaszokat kell találniuk – vélekedett a bíboros, aki Európától is közös megoldásokat követelt.

(MTI/APA)

Iratkozzon fel hírlevelünkre