Újra elfogadták a himnusztörvényt – megoldást ígér a szlovák kormány

Az államfő vétóját felülírva, a pozsonyi parlament pénteken ismét jóváhagyta az állami jelképekre vonatkozó törvényt. Az ígéretek szerint ugyanakkor a jogszabálynak a Himnusz éneklését érintő részét gyorsított eljárásban módosítják majd.

Mint korábban megírtuk, Andrej Kiska szlovák elnök, mivel a szabályozást ellentétesnek találta a jogbiztonság és a jogállamiság elveivel megvétózta a magyar himnusz éneklését is betiltó törvényjavaslatot, ez pedig azzal járt, hogy a javaslat visszakerült a parlament elé.

Szlovákiában az államfői vétó esetén a parlamentnek két lehetősége van: a kérdéses törvényjavaslat elutasításáról vagy újbóli elfogadásáról dönthet. Jelen esetben a képviselők az utóbbi mellett szavaztak.  

Ugyanakkor a szlovák kormány és a kormánykoalíció részét alkotó (önmagát szlovák-magyar vegyes pártként definiáló) Most-Híd párt azt ígérte, hogy a törvényt gyorsított eljárásban úgy módosítják, hogy az ne érintse a magyar himnusz éneklésének lehetőségét. Erre vonatkozó kezdeményezését a kabinet már be is nyújtotta.  

Gál Gábor, a párt igazságügyi minisztere szerint ehhez elegendő lesz egy mondatot beiktatni a jogszabály szövegébe, miszerint „Az előző mondat nem érinti a természetes és jogi személyek más állam himnuszának lejátszásához vagy elénekléséhez fűződő jogát”.

Reméljük, hogy az ígért módosításra valóban sor kerül, és nem tiltja majd semmi a magyar himnusz éneklését a Felvidéken sem. 

Forrás: MTI, bumm.sk, infostart.hu