Az élsportban is súlyos kérdéseket vet fel a transzlobbi

Az Egyesült Államokban nemrég szigorították a transzneműek súlyemelő versenyeken történő részvételének feltételeit. A transzlobbi erre rögtön támadásba lendült. A VICE News például nemrég közzétett egy videót a JayCee fedőnéven futó transz atlétáról – amelyből egyebek közt az is szépen kiderül, hogy miként próbálja a transzlobbi ráerőltetni akaratát az Amerikai Súlyemelők Szövetségére. 

A VICE News által készített videó látszólag egyszerű kérdést jár körül:van-e joga a transznemű női súlyemelőknek a nők közt megmérettetni magukat a versenyeken. A videóból egy rövid és jellemző párbeszédet rögtön ki is emelnénk:

– Úgy gondolod, hogy fair az, ha transzneműként a női kategóriában veszel részt?
– Abszolút.
– Miért az?
– Miért ne lenne az?

Ezután JayCee persze kifejti, hogy a transzneműek hátrányos megkülönböztetésben részesülnek: a sportban és a társadalmon belül egyaránt különleges szabályoknak kell megfelelniük. 

Aztán a videó második részében Katrina Karkazis, a Yale Egyetem bioetikusa arra a kérdésre keresi a választ, hogy a transznemű nőknek van-e bármilyen előnye az ún. „ciszneműekkel” (vagyis a született nőkkel) szemben. Karzakis elmondja: a transzneműek egyrészt veszítenek az izomtömegükből a nemváltás által, sőt további káros mellékhatások – például állandó kimerültség, illetve anyagcserében bekövetkező rendellenességek  – is jelentkezhetnek náluk. Állítása szerint a nemváltás következtében csökken a transzneműek tesztoszteron szintje is – és emiatt még az is elképzelhető, hogy hátrányba kerülnek a „cisznőkkel” szemben. Mindezt ugyanakkor cáfolja az a – mellesleg a videóban is elhangzó – állítás, miszerint a tesztoszteronszint csökkenése és a sportban nyújtott teljesítmény közt, jelenlegi tudományos ismereteink fényében, nem lehet egyértelmű kapcsolatot kimutatni. 

Az Amerikai Súlyemelők Szövetségének döntése ellen tiltakozó transz sportolók egyelőre a passzív ellenállás útját választották: diszkvalifikáltatják magukat a versenyeken. Ez úgy történik, hogy a rendelkezésre álló 1 perc alatt meg sem próbálják felemelni az általuk kiválasztott súlyt, ezzel az emelési kísérlet érvénytelennek minősül. 

A súlyemelők elleni támadásnak azonban vannak aktívabb formái is – mint arról Larry Maile is beszámol az Amerikai Súlyemelők Szövetségének nemrég kiadott nyilatkozatában. Az elnök szerint a korábbi nyilatkozatait idézve a transzlobbisták kiforgatták a szavait, illetve transzfóbnak, bigottnak és rasszistának nevezték. Továbbá állítja, hogy a családját, a Súlyemelő Szövetség vezetőségének tagjait, valamint a női súlyelemelőket is zaklatták már transzlobbisták – akik el akarják fogadtatni azt, hogy egyesek a saját kényük-kedvük szerint, a szabályokat megszegve indulhassanak olyan sporteseményeken, amelyeken semmi keresnivalójuk nem lenne.