Kezdődik az egyetemisták rémálma

Több helyen már most megkezdődtek a vizsgák, de van olyan egyetem is, ahol ezekben a napokban még az aláírásért megy a küzdelem. Lassan véget ér a szorgalmi időszak, és a diákok fehér inget magukra öltve indulnak az utolsó megpróbáltatásokra.

A legtöbb egyetem kiürül ezekben a napokban, a diákok pánikszerűen írják össze a többféle vizsgatáblázatot, rettegve attól, hogy végül mégiscsak az UV-hét lesz a megmentőjük.

Minden egyetemet más-más jellemez ebben az időszakban. A Műegyetemen zajló gyakorlati oktatás révén a vizsgaidőszak a kisebbik „baj”, hiszen előtte van egy pótlási hét is, amikor a jövő mérnökei kétségbeesetten próbálják menteni a még menthető krediteket. A BME folyosói nem kiürülnek, hanem megtelnek a sosem látott diákokkal, előkerülnek még azok a külsős tanárok is, akiket egész évben lehetetlen elérni (és akiknek a a valódi email-címét senki se tudja); valamint egymást érik a pótzárthelyik.

A nulladik lépés az aláírás megszerzése, ebben az időszakban már az örömet okoz egy tanulónak, ha megvan a jogosultsága ahhoz, hogy vizsgázzon.

A vizsgaidőszak első megpróbáltatása maga a vizsgafelvétel, ahol a legtöbb egyetemistának a Neptun elnevezésű rendszerrel kell megküzdenie. Rutinosabbaknál két laptopról, telefonról és a biztonság kedvéért még egy tabletről is folyamatosan meg van nyitva a Neptun, hátha valamelyik eszköz talál egy kiskaput a belépésnél – ugyanis a több ezer diák mind egyszerre próbálja felvenni a vizsgákat (a kiválasztott jó tanulók természetesen már órákkal előbb megtehették ezt), és a rendszer időnként felmondja a szolgálatot.

A 21. században nehéz a könyvek fölé görnyedve koncentrálni és tizenkét órán át egy csendes könyvtárban csak magolni. Az egyik legnagyobb kihívást a vizsgaidőszak alatt az okostelefon és a sorozatnézés mellőzése jelenti. Hirtelen mindegyik, eddig pillantásra sem méltatott műsor a legérdekesebb dolognak tűnik a Földön, és a telefon hozzáragad a kezükhöz.

Van olyan diák, aki mire eljut a vizsgáig, már kétszer áttette azt, az utcán is többször visszafordult vizsgára menet és  máris azt számolgatja, mennyit is kell majd utalnia a pótvizsgáért.

A nyári vizsgaidőszak mindazonáltal határozottan megnyugtatóbb, mint a téli, hiszen ott van a kéthónapos nyár ígérete, a még messzeségbe vesző következő félév árnyékával. Télen jobb esetben van egy hét szünet a következő szorgalmi időszak előtt, de sokan azt a hetet is tanulással töltik, hiszen a pótvizsgák gyakran átcsúsznak a félév első hetére.

A vizsgaidőszak június végéig tart, és az UV-héttel zárul a legtöbb egyetemen. Nyáron pedig diákbérletes lehetőségekkel várják a fesztiválok a meggyötört vizsgázókat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre