Asia Bibi elhagyta Pakisztánt!

Évekig elhúzódó kálvária után Asia Bibi meghurcolt pakisztáni keresztény asszony elhagyhatta hazáját – közölte a Dawn News TV.

Megérkezett Kanadába az istenkáromlás vádja alól felmentett pakisztáni keresztény nő, Asia Bibi – közölte újságírókkal szerdán Szejful Mulúk, az asszony ügyvédje.

A Brit Pakisztáni Keresztény Társaság (BPCA) nevű pakisztáni jogvédő szervezet egyik munkatársa megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy Bibit – aki a pakisztáni hatóságok engedélyével hagyhatta el hazáját – Kanadában családjának tagjai várták, akik már korábban elmenekültek Pakisztánból.

A pakisztáni külügyi hivatalhoz köthető forrás szerint

“Asia Bibi elhagyta az országot. Ő egy szabad személy, és önálló döntése alapján elhagyhatja az országot.”

 A forrás nem közölte, hogy a pakisztáni asszony milyen úton utazott el Pakisztánból és a célországról sem tett említést. Később nyugati tudósítások jelentették, hogy Asia Bibi családjával együtt Kanadában van.

Hamis vádak alapján majd tíz évvel ezelőtt 2009 júniusában emeltek ellen vádat a keresztény nő ellen istenkáromlás miatt. A pakisztáni keresztény asszony, muszlim munkatársaival került vitába, miután a nők nem voltak hajlandók abból a vizeskancsóból inni, amit Asia Bibi megérintett, azért, mert ő nem muszlim. Asia Bibi ezt szóvá tette, ami feldühítette kolléganőit, és megvádolták istenkáromlással, mert nem tetszett nekik, hogy Asia „bosszút állt” – számolt be róla a CNN.

A muszlim nők szerint Asia nem muszlimként nem ihat ugyanabból a vízből, akik a helyi vallási vezetőhöz siettek, aki később blaszfémia vádjával a Legfelsőbb Bírósághoz fordult.

Az ötgyermekes édesanyát 2010-ben ítélték kötél általi halálra, a pakisztáni istenkáromlásról szóló törvény alapján. Az indoklás szerint a vádlott muszlim vallású kolléganőivel 2009-ben folytatott vitája során dehonesztáló megjegyzést tett Mohamed prófétára.

Kilenc évnyi raboskodása alatt Asia Bibi ügyében valamennyi jelentősebb emberjogi szervezet és vezető politikusok is felemelték a szavukat. Legutóbb Matteo Salvini olasz belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy Olaszország más nyugati országokkal együtt „dolgozik” Asia kiszabadításán.

Tavaly október végén a nemzetközi nyomásnak engedve a Pakisztáni Legfelsőbb Bíróság szabadon engedte Asia Bibit aminek következményekét Pakisztán valamennyi nagyobb városában, zavargások és tüntetések kezdődtek.

A keresztény asszony szabadulása után biztonsági okokból Noorul Haq Qadri vallásügyi miniszter bejelentette, hogy Bibi addig nem hagyhatja el az országot, amíg a Pakisztáni Legfelsőbb Bíróság be nem fejezi az ítélet felülvizsgálatát. Ezért cserébe a Tahreek-e-Labbaik párt a tüntetések befejezését ígérte.

Kassab Adonis

Forrás: Dawn.com, CNN, MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre