Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár: „Nagyra értékelem Orbán Viktort”

Az európai parlamenti választások közeledtével az Österreich hírportál készített nagyinterjút Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral. A legfrissebb felmérések szerint Strache pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenleg harmadik helyen áll 23 százalékkal az EP-választáson induló osztrák pártok listáján, azonban még mindig versenyben van az első helyért.

Az alkancellár az interjúban elmondta, fő céljuk a szavazatok„egy jelentős hányadának megszerzése”, ugyanis megfelelő létszámmal szeretnék képviselni Ausztriát az Európai Parlamentben. „Egyedi terméktulajdonságnak” nevezte saját értékrendjüket, mely szembe megy a centralizált Európai Unióval; ahogy Strache fogalmazott:

Kevesebb EU, több Ausztria.

„Támadnak, mert beszélek a népességcseréről” – jelentette ki a politikus. Álláspontja szerint a baloldal a „helyettesítő migráció” kifejezéssel takaródzik és demográfiai okokra hivatkozik, amikor a migráció szóba kerül. Az osztrák helyzetről szólva úgy fogalmazott:

„egyes nagyvárosi területeken az „őslakosság” már kisebbséggé vált a bevándorláspárti politikának köszönhetően”

Mint mondta: aggódik, ezért nem fogja elhallgatni az igazságot.

Strache beszélt arról is, hogy egyik fő céljuk az iszlamista országokból érkező bevándorlók megállítása, a korábbi bevándorláspolitika korrigálása.

Az Österreich az interjúban kitért a politikus jövő heti budapesti látogatására is, mely során az alkancellár Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozik. „Nagyra értékelem Orbán Viktort; várom ezt a találkozást” – jelentette ki az osztrák alkancellár. Hozzátette:

Orbán Viktor volt az az európai politikus, aki 2015-ben segített megállítani a tömeges illegális bevándorlást.

„Ebben az EP-választási kampányban történelmi esélyünk van arra, hogy három korábbi hazafias szabadság-frakció összeálljon” – utalt Srtache a Fidesz mellett Matteo Salvini pártjára, akire az osztrák politikus Orbánhoz hasonlóan szintén partnerként tekint.

Örülnék, ha a Fidesz ebben vezető szerepet vállalna – fűzte hozzá.

Nemrég az osztrák kancellár, Sebastian Kurz több ízben is nyilvánosan bírálta alkancellárját és pártját. Heinz-Christian Strache interjújában egyértelmű üzenettel reagált a kritikákra. „Két különböző párt vagyunk, egyenlő alapon és kellő tisztelettel dolgozunk együtt, de természetesen nagyon különbözőek vagyunk. Kurznak nem tetszenek bizonyos dolgok az én pártomban, mint ahogyan nekem sem tetszenek bizonyos dolgok az Oszták Néppártban.

Mint pártvezető, nincs szükségem senkire, hogy megmondja, hogyan gondolkodjak, vagy cselekedjek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre