Így majálisozott az ellenzék

Felszólaltak a fővárosi rendezvényeken az ellenzék képviselői.

Dobrev: Az EU-n kívül káosz és nyomor van

Nem igaz, hogy az Európai Unión kívül is van élet, ott csak káosz, nyomor és összeomlás van – jelentette ki a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője a párt fővárosi majálisán mondott beszédében.

Az Európai Egyesült Államok létrehozása mellett érvelő Dobrev Klára azt mondta, Magyarország számára nincs más út, csak az, hogy egy erős európai közösség egyenrangú polgára legyen.

A politikus, aki beszédében nagy hangsúlyt helyezett a DK európai minimálbérről, családi pótlékról és minimálnyugdíjról szóló ígéreteire, leszögezte, hogy az Európai Egyesült Államok egy gazdagabb Magyarországot jelent.

Puzsér: az EU nem fogja felszabadítani a magyarokat

Demóbunyónak nevezte Orbán Viktor miniszterelnök és Brüsszel vitáját a Jobbik és az LMP főpolgármester-jelöltje szerdán a Jobbik budapesti majálisán. Puzsér Róbert szerint a miniszterelnöknek az uniós pénzekre, az EU-nak pedig a jól képzett, de olcsó magyar munkaerőre van szüksége, utóbbit nem érdekli például a jogállamiság helyzete a Kárpát-medencében, „nem fognak bennünket felszabadítani”.

Mindkét félnek szüksége van a másikra, például azért, hogy egymáshoz képest határozzák meg magukat, így “nem pusztán szövetségesek, hanem jól felfogott érdekük mentén rivalizálnak a nyilvánosságban” – tette hozzá. Orbán Viktort Vlagyimir Putyin orosz elnök szálláscsinálójának nevezve Puzsér Róbert azt mondta, a magyarok Szent István-i öröksége, hogy a Nyugathoz tartozzanak. „Két forradalmunkat verték le az oroszok, és ha lesz harmadik, azt is ők fogják leverni” – jelentette ki.

MSZP-Párbeszéd: a kormány a munkavállalók ellensége

Az MSZP elnöke a munkavállalók ellenségének nevezte a kormányt pártja szerdai városligeti majálisán. Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd közös európai parlamenti listájának vezetője kijelentette: Magyarország európai uniós csatlakozásának 15. évfordulóját beárnyékolja, hogy olyan kormánya van az országnak, amely saját céljára használja fel az európai uniós pénzeket.

Ma a magyar munkavállalók kétharmadának fizetése nem éri el az átlagkeresetet, több százezer család dolgozói szegénységben él – mondta. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje közölte: a május 26-i EP-választásnak óriási a tétje, Magyarországnak hitet kell tennie amellett, hogy Európához akar csatlakozni újra, mert ma egyre távolabb kerül tőle.

Toroczkai: 2022-ben kormányzásra tör a MI Hazánk

A 2022-es választásokon kormányzásra tör a Mi Hazánk Mozgalom, amely a magyar haza megmaradásának utolsó esélye – jelentette ki a Mi Hazánk elnöke a párt ünnepi rendezvényén szerdán Budapesten. Vagy a Mi Hazánk lesz kormányon, vagy a “gyakorló elmebeteg” Gyurcsány Ferenc által vezetett balliberális tömb, vagy a Fidesz – közölte Toroczkai László. Hozzátette, hogy a 2022-es kormányzásnak nem lehet az ára az értékek feladása, mint ahogy azt a Jobbik tette.

Ha a balliberális tömb kerül kormányra, jöhet a “gendersemleges óvoda és iskola”. Vagyis arra kényszerítik a kislányokat, hogy vegyenek fel fiúruhát, a fiúkat pedig arra, hogy öltsenek kislányruhát. A Mi Hazánk nem ilyen jövőt szeretne a magyarságnak – szögezte le Toroczkai László. A továbbiakban úgy vélekedett, hogy a Fidesz kormányzás nem oldotta meg a cigánykérdést, mert ma már a gyerekek egyharmada cigány származású, miközben a magyarok kivándorolnak. Ha ez így megy tovább, Magyarországon csak a nyugdíjasok, a “hihetetlenül szaporodó cigányok” és “néhány ezer romantikusan gondolkodó magyar” maradnak – tette hozzá Toroczkai László. Mint mondta: számára meglepő, hogy a “köpönyegforgató” Jobbik egyáltalán mérhető a szavazók körében.

(MTI)