Az Egyesült Államok kész a katonai beavatkozásra Venezuelában

Az Egyesült Államok szükség esetén kész a katonai beavatkozásra Venezuelában, hogy véget vessen a felfordulásnak - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdai televíziós interjújában.

Lehetséges a katonai beavatkozás. Ha erre lesz szükség, az Egyesült Államok megteszi

– mondta a tárcavezető a Fox Business Network műsorában.

Pompeo ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Washington a békés hatalomátadást részesítené előnyben a latin-amerikai országban. Donald Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton szerint Pompeo a nap folyamán orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval készül telefonon egyeztetni a venezuelai válság miatt Moszkva és Washington között kialakult feszültségekről. Bolton nem részletezte, hogy az Egyesült Államok mennyit tud a venezuelai elnök terveit illető orosz beavatkozásról, de leszögezte, Oroszország ténykedése nem kívánatos.

Ez a mi féltekénk

– hangoztatta az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a Fehér Ház előtt összesereglett újságíróknak.

Ez nem az a hely, ahol az oroszok beavatkozhatnak. Ez hiba a részükről, és ez nem fogja a kapcsolatok javulását szolgálni

– fűzte hozzá Bolton.

Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője kongresszusi meghallgatásán kijelentette: az Egyesült Államok hadserege az információgyűjtésre összpontosít. “Meglátásunk szerint a helyzet kissé zavaros Maduro és Guaido között” – mondta Dunford.  “Minden tőlünk telhetőt megteszünk az információgyűjtés érdekében, hogy világos képet kaphassunk a venezuelai történésekről, és felkészülhessünk az elnök támogatására, ha többet kívánna az amerikai hadseregtől” – tette hozzá Dunford, de nem pontosította, hogy mi lehet ez a “több”.

Kathryn Wheelbarger, az amerikai védelmi tárca nemzetközi biztonság ügyeiért felelős ügyvivő államtitkára a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának kérdésére válaszolva igyekezett kisebb jelentőséget tulajdonítani a Nicolás Maduro venezuelai elnök megbuktatását célzó esetleges katonai beavatkozással kapcsolatos terveknek. Mint mondta, az amerikai hadsereg nem kapott utasítást háborús előkészületekre.

Az amerikai külügyminiszter kedd este a CNN hírtelevíziónak adott interjújában azt állította: Nicolás Maduro venezuelai elnök készen állt arra, hogy elhagyja az országot és Kubába meneküljön, de Moszkva maradásra bírta. Juan Guaidó ellenzéki vezető kedden felhívást intézett a hadsereg tagjaihoz, hogy segítsenek eltávolítani a hatalomból Nicolás Maduro elnököt, ám a jelek arra mutatnak, hogy felszólítása nem talált követőkre. A venezuelai elnök és Vladimir Padrino védelmi miniszter kedden este közösen jelent meg a többségében a kormány finanszírozta Telesur televízióban, és Maduro bejelentette, hogy a hadsereg továbbra is mellette áll. Az elnök közölte: államcsínykísérletet hiúsítottak meg.

(MTI/Reuters)