Zenés időjárásjelentés, légtüneménytan – 2019. április 29.

Ma van az ortodox húsvét hétfő, keleti keresztény testvéreink ezen a napon ünneplik Krisztus feltámadását. Az időeltolódás a naptárhasználat különbözőségéből adódik.

Mi, nyugati katolikusok az 1582-ben XIII. Gergely pápa által csillagászati okokból bevezetett Gergely-naptárat használjuk, az ortodox keresztények pedig nem módosítottak a naptárukon, ők megtartották a Kr. e. 46-ban bevezetett időszámítási módot, a Julián naptárat, ezért az ünnepeink immár 13 nappal előrébb vándoroltak.

Az ünnep iránti tiszteletből az európai kereszténység gregorián zenéjénél is talán még meditatívabb, még szépségesebb ortodox húsvéti liturgikus zenéket válogattunk mára.

A női és férfihangok megszólalta ezekben az éteri dallamokban azt sejteti, hogy ez a muzsika tényleg nem e gyarló világunkból való.

Krisztus feltámadt – bizánci ének (Alexander Svirsky kolostor kórusa énekel)

Kyrie Eleison (Nikodimos Kabarnos görög szerzetes énekel)

 

15. századi szerb ortodox himnusz (Dragoslav Pavle Aksentijevic szerb ikon- és freskó festő, az ortodox keresztény zene kutatója énekel)

 

A további videókon már nem láthatunk előadókat, keleti ikonok, pravoszláv szertartások képei segítik e dallamok befogadóit az ég felé való megnyílás átélésére. 

Kyrie Eleison (Divna Ljubojevic szerb énekesnő énekel)

 

Görög bizánci kántálás a Paschán (húsvétkor) (MAKRIS görög bizánci kórus énekel)

 

Uram irgalmazz (Zsanna Vlagyimirovna Bicsevszkaja orosz énekesnő énekel, akit sokan az orosz Joan Baeznek is neveznek. Dalai az orosz hazafiasságról és a pravoszláv hitről szólnak, művészete a modern nyugat elutasítása mellett a tradicionális értékek tisztelete mellett áll ki.) 

 

Görög ortodox húsvét

 

Feltámadási himnusz

 

A feltámadás Evlogitaria (a Zsoltárok olvasása után énekelték)

 

Feltámadás (George Stamos atya énekel)

 

Áldott legyen az Úr – szerb ortodox ének

Iratkozzon fel hírlevelünkre