Orbán ellen kéne szót emelnie Ferenc pápának Csíksomlyón – egyesek szerint

Erősen kritikus, sőt néhol kifejezetten agresszív hangvételű cikkben figyelmezteti csíksomlyói látogatásával kapcsolatban Ferenc pápát az America című tengerentúli jezsuita lap egyik szerzője. A rövid szövegben hajmeresztő állítások egész sorát találjuk, olyasmiket, mint például „Csíksomlyó a nagy tömegekért rajongó jobboldali populisták kedvenc helye”, vagy hogy az esemény helyszínét valószínűleg „orbánista, bevándorlásellenes politikai aktivisták” árasztják majd el.

A cikk szerzője, Marc Roscoe Loustau tele van féltő aggodalommal – szerinte Ferenc pápának nagyon óvatosnak kell majd lennie a „romániai Csíksomlyón” teendő látogatásakor. Mert bár kétségtelen, hogy sok magyar zarándok azért indul útnak, hogy a Szűzanya segítségét kérje, mások azonban politikai motivációkkal telve fognak érkezni, hiszen az erdélyi Mária-kegyhely a „nagy tömegekért és a vallásosság intenzív megnyilvánulásaiért rajongó magyar populisták egyik kedvenc helye”…  Amit (jóindulatú és szakavatott szerzőnk álláspontja szerint) mi sem bizonyít ékesebben, mint hogy Orbán Viktor, Magyarország „autokratikus vezetője”, „az európai migrációellenesség legerősebb hangja” maga is többször járt már ott. Hasonlóan egyébként Semjén Zsolthoz, akinek mostanra „bérelt helye van az első sorban, az oltárral szemben”, ahol is „a térde szó szerint hozzádörgölőzik” Erdély katolikus érsekének térdéhez…

Marc Roscoe Loustau szerint a pápának (miután a fentieket alaposan megfontolta, szóval rettentően óvatos volt) Csíksomlyóra érkezve világos üzenetet kéne küldenie a magyarországi jobboldali populistáknak; érthetően ki kellene jelentenie, hogy a legkevésbé sem élvezik a támogatását. Mi több, Ferencnek még a szentbeszédét is érdemes volna arra felhasználnia, hogy rendre intse Orbánt és szövetségeseit! A  magyar miniszterelnök tevékenysége tudniillik „homlokegyenest ellentétes mindazzal, amire Ferenc egész eddigi pápasága során törekedett”.

Szerzőnk úgy véli továbbá, hogy a pápának fontos lenne találkoznia a Magyarországon „elhallgattatott” civil szervezetek, így pl. az Amnesty International képviselőivel is.

Jóllehet a jezsuitákra mindig is erősen jellemző volt a „periférián lenni” nemes és mélységesen jézusi gondolata (és gyakorlata), illetve, ezt kiegészítendő, egyfajta „radikális párbeszédkészség” – újabban azonban ennek mintha egészen furcsa, olykor már a katolikus tradícióhoz sem feltétlenül hű formái is fel-felbukkannának a köreikben. A fent röviden bemutatott cikket közlő America című (t)rendi magazin főszerkesztője például az a James Martin, aki nem is olyan rég kijelentette: a Mennyben némelyeket komoly meglepetések fognak érni, mivel a szentek között bizony számos meleg és leszbikus ember volt (és van).

Forrás: America Magazine

Fotó: MTI/Veres Nándor 

Iratkozzon fel hírlevelünkre