Veszélybe került a császárpingvin-populáció

A probléma oka természetesen a klímaváltozás. Emiatt több ezer császárpingvin-fióka fulladt bele az Antarktisznál található Weddel-tengerbe. A helyzet nagyon hasonlít a jegesmedvékéhez – odaát, az Északi Sarkkörnél. A pingvinek fő élőhelye ugyanis azokon a nagy úszkáló jégtáblákon található, amik elolvadnak, széttörnek napjaink szélsőséges időjárási viszonyok miatt.

A Brunt-selfjég élő kolóniája a második legnagyobb volt a kontinensen.

Mióta erről mérések készülnek, éveken át átlagosan 14 és 25 ezer fészkelő császárpingvin fészkelt a Brunt-selfjégen, ami a teljes pingvinpopuláció közel 10 százalékát adta.

Most ez a populáció tűnt el szinte egy csapásra.

A brit kutatók először műholdas képeken figyelték meg az úgynevezett Halley Bay-kolónia köddé válását. 2016-ban indult meg a tömeges pusztulás. Mivel a pingvineknek szilárd tengerjégre van szükségük a szaporodáshoz – a fiókák kikeléséig stabilnak kell lennie – ezért az olvadó jég számukra igazi katasztrófát jelent. A kis pingvinek ugyanis veszélybe kerülhetnek, ha még nem alakult ki a megfelelő tollazatuk ahhoz, hogy úszni tudjanak. Ilyenkor ugyanis megfagynak a vízben.

A katasztrofális 2016-os évet ráadásul 2017-ben és 2018-ban is hasonló rossz időjárás követte. A Brunt-selfjégen az erős szelek tovább gyengítették a tengeri jeget, ráadásul a selfjég szélén lévő jég is repedezni kezdett. Számítások szerint a faj össznépessége akár 50-70 százalékát is elveszítheti az évszázad végére, ha a tengerjég olyan ütemben csökken, ahogy arra a jelenlegi ismereteink alapján számítani lehet.

Dr. Phil Trathan, a kutatók egyike szerint Brunt-seljeget jelenleg is növekvő veszély fenyegeti egy repedés formájában. Hamarosan egy Londonnál is nagyobb méretű jéghegy csapódik be a Weddell-tengerbe, így az eddig a selfjég széleihez tapadt jégtáblák is leválhatnak vagy széttörhetnek.

Forrás: Szeretlekmagyarorszag.hu


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb