A keresztény világban a vállalkozás, a küldetés, a misszió rokon értelmű kifejezés

Idén is megrendezték Budapesten az Országos Keresztény Vállalkozói Konferenciát, amelyen már évek óta színvonalas előadások keretében a lelkiség és az üzlet kapcsolata kerül a reflektorfénybe.

Az  immár harmadik alkalommal megtartott rendezvényre közel 500 látogató volt kíváncsi, a fellépők között pedig a szakemberek mellet olyan közismert keresztény személyiségek is színpadra léptek, mint Dr. Csókay András világhírű idegsebész vagy Pál Ferenc atya, ismertebb nevén Pál Feri, méltán népszerű mentálhigiénés szakember. A konferencia házigazdája pedig Magyarország egyik legismertebb műsorvezetője Gundel Takács Gábor volt.

Az egész napos rendezvényen a legkülönfélébb szakmát képviselő 13 előadó mindegyike őszintén vallott hitéről, hivatásáról, munkájáról. Elsőként Dr. Csókay András nemzetközileg elismert idegsebész ragadta magához a szót, aki megrázó őszinteséggel beszélt megtéréséről, az azt megelőző „bűnös” életéről és kisfia tragikus haláláról is.

Előadásának címe Kreativitásunk lelki titkai, melyben a neves szakember többek között beszélt arról, hogy a keresztény világban a vállalkozás, küldetés, misszió teljesen rokon értelmű szavak, hiszen egy a lényegük: a szolgálat. Az eszközök lehetnek mások, a cél viszont mindig ugyanaz: megtalálni, hogy mit tenne Jézus a helyünkben.

Megszólalásában kitért arra is, hogy az orvosvilágot gyakran rázza a hideg szavaitól, hiszen, gyakran hozza fel azt a kritikát, hogy az orvostársadalomnak el kéne jutnia odáig, hogy belássa: az „orvos kezel, Isten gyógyít”, és kiemelten fontos lenne, hogy „ne játsszunk Istent a tudomány nevében.”

Ezután következett Bokros Márk bencés szerzetes, a pannonhalmi főapát gazdasági helyettesének és Kormos Gyula, a Főapátság kommunikációs vezetőjének és a Vírus Média Kft. ügyvezetőjének a beszámolója, amiben a bencés rend 1950-ig közel 60 ezer hektáron kiépített mintagazdaságát – amelynek bevételeiből a rend működtetni tudja iskoláit és plébániáit- és a Főapátság  25 éve beindított fejlesztési gyorsvonatával, annak céges hátterével foglalkoztak. Körbejárták, hogy a 600 dolgozót alkalmazó bencés konglomerátum, hol tart üzleti szempontból, és azt, milyen kihívásokkal és nehézségekkel küzd jelenleg.

Dr. Baritz Sarolta Laura domonkos rendi nővér előadásában az “Emberközpontú gazdaság” alapelveit ismertette az érdeklődőkkel. „Mi az, amit maximalizálni kell az üzleti életben? Paradigmaváltás a gazdasági gondolkodásban” című előadásának kiinduló hipotézise szerint, amilyen az emberi értékrend egy társadalomban, olyan lesz a ráépülő gazdasági rend. Laura nővér 1983-ban közgazdasági diplomát szerzett, majd a rendszerváltás idején több nagyvállalatnál is dolgozott, többek között a Pepsi egyik leányvállalatánál, később azonban úgy döntött, hogy az Úr szolgálatába áll, közben azonban nem hagyott fel a közgazdaságtudománnyal sem.

A következő előadó Zaymus Eszter a CitizenGo nevű nemzetközi aláírásgyűjtő oldal legfőbb magyarországi képviselője volt. A CitizenGo egy Madridi alapítású civil szervezet, céljuk, hogy az alulról szerveződő kezdeményezés keretében becsatornázzanak minden embert annak érdekében, hogy hangot adhassanak véleményüknek és részt vehessenek a döntési folyamatokban. Fő célkitűzéseik között szerepel az emberi élet, a család és a szabadság (kiemelten a vallásszabadság) védelme.

Ezután jött a fiatalok körében is igencsak népszerű katolikus pap, mentálhigiénés szakember, Pál Feri, aki a programfüzetben megjelölt 20 perc helyett kétszer annyi ideig: 40 percig kápráztatta el mondandójával az egybegyűlteket. Energiadús, humoros előadásában, a legkülönfélébb társas, családi konfliktusokról, a lelki egyensúly fontosságáról és a párkapcsolati-házassági problémák természetéről, kezeléséről tartott „továbbképzést”. Legfőbb üzenete, hogy a túlhajszolt, karrierjére hajthatatlanul fókuszáló személyektől családjuk idővel elfordul, ezért meg kell találni az optimális egyensúlyt család és munka között, hiszen szeretteinknél nincs fontosabb a világban.

Ezután következett volna Böjte Csaba aki sajnos egy váratlan betegség miatt kénytelen volt lemondani a részvételét a rendezvényen. Így a szakmai képviselői,  üzleti oldal képviselői következtek: rövid  szakmai beszámolóval érkezett Gerendy Zoltán a BDO Magyarországi cégcsoport vezetője, Kulcsár Tibor, a Kulcs-Soft Nyrt. alapítója és Radimeczky Géza, aki korábban több bank vezető beosztású munkatársa is volt, ma pedig az ingatlan.com portálnál dolgozik.

Az eseményen a nagyszámú közönség szemmel láthatóan jól szórakozott, hatalmas tapsviharral jutalmazták a fellépőket.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre