Schiffer András jól megmondta

Schiffer András aktív politikai pályafutása alatt is szeretett nagyokat és erőseket mondani, úgy látszik, ez most sincsen másképp.

A ma már ügyvédként praktizáló volt LMP társelnököt és alapítót az Azonnali.hu kérdezte az Európai Parlamenti választásokról. Nem volt rossz ötlet. A kampány kellős közepén ugyanis kicsit felrázta a magyar belpolitikát. Unicummal:

„Nem tudnék annyi Unicumot meginni, hogy a de facto Ujhelyi István által vezetett listára szavazzak.”   

Szavait azzal indokolta, hogy Ujhelyi „a szabad kereskedelem elkötelezett híve, az ökológiai politikával, a rendszerkritikával, a nagyvállalatok megregulázásával tökéletesen összeférhetetlen az, amit Ujhelyi az Európai Parlamentben művel”. Ezt követően felmerült a kérdés, hogy kire adná le a voksát, miután Hadházy Ákos és Szél Bernadett is távozott az LMP-ből?

Korábban Szél Facebook-posztjában írta meg, hogy mivel a „zöld ügy” képviseletét kívánja erősíteni az Európai Parlamentben, szerinte Jávor Benedek a legjobb választás. Schiffer azonban egy cseppet másképp látja a dolgokat.

„Ha valakinek Macron magyar hangjai annyira szimpatikusak, akkor nem értem, mi baja volt a túlóratörvénnyel, akkor kár volt ennyit randalírozni december-januárban.”

Szerinte érthetetlen Szél döntése, hiszen „Macron pontosan ugyanazt csinálja Párizsban a munkások védelmével, mint Orbán Budapesten”. Erről pedig a szintén Macronnal cimboráló Momentum jutott Schiffer eszébe, akiket még Jávoréknál is határozottabban utasított el. Szerinte ugyanis a

„Momentum eleve vállalhatatlan, mivel a Monsanto és a Syngenta által támogatott ALDE-pártcsaládjának tagja.”

Ezeket a cégeket pedig „Európa legkorruptabb frakciójának” nevezte. Úgy ítéli meg, hogy az EP választáson a legfontosabb kérdés az lesz: melyik pártnak mi a véleménye a tőke Európájáról, a szabad kereskedelemről, a nemzetközi választott bíróságokról. Tehát Schiffer a migrációt nem tartja számon a legfontosabb kérdések között. Ám árnyalta az általa festett képet a „nemzetállami szuverenitást csorbító offshore bíróságokról” és arról, hogy „lesz-e egy olyan Európa, ahol a profit hosszú távon nem előzi az ember és a környezet érdekeit.”

Schiffer András világképe mondhatni merőben különbözik a magyar parlamenti pártok világképeitől.  

Egy pillanatig már azt hihették az Azonnali olvasói, hogy az ex LMP-s a Jobbikra szavaz, ám bennük is talált valami hibát – annak ellenére, hogy erőteljesen szimpatizált a Jobbik béruniós kezdeményezésével, amelyet alá is írt. Ám végül mégis volt párttársára, az LMP listavezetőjére, Vágó Gáborra adja le – egyelőre képzeletbeli – szavazatát. Mint mondta, azért, mert Vágó „az egyetlen, aki egyáltalán beszél a globális nagyvállalatok megregulázásról, az adóelkerülés visszaszorításáról, az offshore paradicsomok felszámolásáról, innentől kezdve egyértelmű, kire szavazok”.

Sietve hozzátette azonban, hogy szavazata elsősorban Vágónak, nem pedig az LMP-nek szól majd.

Forrás: Azonnali

Iratkozzon fel hírlevelünkre