Nem ment Trumpnak, majd megy Putyinnak?

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Kim Dzsong Un Vlagyivosztokba szervezett látogatása segíthet Moszkvának és Phenjannak megérteni, hogy miként lehetne elérni a rendezést a Koreai-félszigeten. Salát Gergely Korea-szakértő ezt merőben másképp látja.

Salát úgy véli, a találkozó mindössze azt jelzi, hogy Oroszország is fontos szereplővé szeretne válni a rendezésben – Kína és az Egyesült Államok mellett.

Putyin ettől függetlenül kiemelte, Oroszország támogatja Kimnek a Korea-közi viszony javításáért és az Egyesült Államokkal való kapcsolatok normalizálásáért kifejtett erőfeszítéseit.

Persze Putyin szavait annak fényében kell értelmezni, hogy ez az első találkozója Kimmel, amelyre az észak koreai diktátor ráadásul nem éppen taxival, hanem egy páncélvonattal érkezett. Útközben Kim nem tudta kihagyni a találkozó apropójából az orosz-észak-koreai barátság házának ünnepélyes megtekintését, így sokan joggal bízhattak Putyin szavainak valóságtartalmában. Ám a szakértők szerint az észak-koreai rezsim számára az Egyesült Államok az igazán fontos partner.

Az észak-koreai vezető legutóbb 2011-ben járt Oroszországban.

Putyin és Kim első találkozója jelenleg is zajlik a vlagyivosztoki Russzkij-szigeten, a Távol-keleti Szövetségi Egyetemen. Bár sokan bizakodóak a végeredményt illetően, várhatóan kisebb döntések születhetnek csupán a rezsimet sújtó szankciók kijátszására. Salát szerint az is előfordulhat, hogy felújítják azokat a hatoldalú tárgyalásokat, amelyek a 2000-es években zajlottak. Ez utóbbi már tényleg nagy sikert jelenthetne Oroszországnak.

Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre