A Boko Haram kétszer is lecsapott Kamerunban húsvétkor

A terroristák még a nagyhét előtt és húsvéthétfőn is öldököltek Észak-Kamerunban. A két incidensnek közel negyven áldozata van.

Az április 11-i támadásban tizenegyen vesztették életüket, a falu nagy részét felégették. Az áldozatok között gyermekek és idősek is voltak.

Ez volt a Boko Haram legnagyobb akciója Kamerunban, a novemberi – huszonkilenc ember életét követelő – mészárlás óta.

A terroristák húsvéthétfőn is lecsaptak egy másik észak-kameruni falura. Az előző támadáshoz képest Mayo Chariban kisebb erőkkel felvonuló fegyveresek legalább hét helyi lakossal végeztek és számtalan otthont felgyújtottak. 

A helyi kormányzat nyilatkozata szerint a régióban megerősítik a biztonsági erők jelenlétét.

Az incidensek jól rávilágítanak arra, hogy a Boko Haram nem csupán Nigériában aktív, de annak határain átívelő akciókat is képes végrehajtani. Bár nem tisztázódott, hogy a “nyugatellenesek” miért terjesztették ki működésük területét a határon túlra, ennek ténye még nagyobb nyomást helyez a médiában nyilvánvaló hazugságokkal operáló, az országban történő terrorcselekmények fényében pedig struccpolitikát folytató nigériai kormányra. A politikai vezetés továbbra is azt állítja, hogy legyőzték a Boko Haramot.

A terrorszervezet azonban megerősödni látszik. Az utóbbi hónapokban sikerrel foglalták el a hadsereg több bázisát is, valamint több sikeres támadást hajtottak végre civil települések ellen.

A január 28-án végrehajtott nagyszabású akciójukban legalább hatvan emberrel végeztek hideg vérrel, és 30-40 ezer lakost kényszerítettek menekülésre.

A menekültek nagy része azonban Kamerunba ment. A kameruni és az ott meghúzódó nigériai közösségek azt remélik, hogy a helyi kormány kész erőteljesebben fellépni a támadások visszaszorítása érdekében, mint az északi szomszédaik.

A Boko Harammal foglalkozó cikkeinket itt találja.

Varga Gergő Zoltán

Forrás: ICC
Kép forrása: YouTube

Iratkozzon fel hírlevelünkre