Sajgó Szabolcs: Ahol a társadalom szövete egészséges, megtartják egymást az emberek

A Demokratának adott interjút Sajgó Szabolcs jezsuita, aki beszámolt a Hungary Helps program legújabb eredményeiről, a Kongóban épülő szemklinikáról, ahol olyan beavatkozásokat végez egy magyar szemorvos és szerzetes, mint amilyeneket az egész országban sehol másutt.

A magyar jezsuita szerzetes az interjúban kiemelte annak fontosságát, hogy nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol szükséget szenvednek. Böjte Csaba testvér és Hölvényi György EP-képviselő társaságában ez volt a negyedik, az üldözött keresztények megsegítése érdekében megtett közös útjuk.

Sajgó Szabolcs atya a korábbi iraki útjuk több kiélezett, erőt próbáló élményéről is beszámolt. Egy katonai ellenőrzés során megtapasztalták, milyen teljes létbizonytalanságba kerülni.

A szerzetes kiemelte, az iraki út legfőbb tanúsága, hogy az emberek akkor is összetartanak, amikor sok a halott, az árva, az özvegy. Nem lehet látni hajléktalanokat vagy utcagyerekeket az összes tragédia ellenére sem.

Mint mondta: „ahol a nagycsalád összetart, ahol a társadalom szövete egészséges, ott felkarolják az árvákat, a magukra maradtakat.

A közösségben megtartják egymást az emberek. Nyugaton ennek épp a fordítottja történik.

Felbomlanak a közösségek, atomizálódik a társadalom”.

Az egyiptomi útjuk során Kairó hetvenezres szeméttelep városába látogattak el a kopt keresztény testvérekhez. Szíriába pedig a legháborúsabb viszonyok között érkeztek, amelyért a helyi pátriárka külön köszönetet mondott.

Legutóbbi, kongói útjukról Sajgó atya elmondta, a Szent Rafael szemklinikát látogatták meg, ahol Hardi Richárd magyar szemorvos és szerzetes praxisába nyolcmillió ember tartozik. A Hungary Helps programon keresztül Magyarország egymillió eurós támogatást ad a Mbuji-Mayiban működő egészségügyi intézménynek, ahol a magyar doktor olyan beavatkozásokat tud elvégezni, amilyeneket az egész országban sehol másutt.

Sajgó Szabolcs kiemelte,

a magyar támogatási modell – szemben sok más segélyszervezettel – valóban maradéktalanul juttatja el az adományokat a célhelyre.

– Ehhez előzetesen megkeresik azt az embert, aki hiteles, és helyben tud segíteni, mert ismeri az ottani viszonyokat. Ő a felelős, ő veszi át az adományt, ő használja fel, majd számol el vele – tette hozzá.

A magyar jezsuita szerint a legfontosabb magunkban tudatosítani, hogy nem vagyunk egyedül a világban, egymásra vagyunk utalva. – A béke törékeny.

Isten minden békesség forrása: rajtunk keresztül építi a békét, nem nélkülünk

– összegezte a legfőbb üzenetet Sajgó Szabolcs, aki imára és támogatásra buzdított az üldözött keresztény testvérek megsegítése érdekében.

(Forrás: Demokrata.hu, Fotó: Vasárnapi Hírek / Tóth Gergő)