Nem vicc, humorista ülhet az ukrán elnöki székbe

Április 20-án  rendezik meg az ukrán elnökválasztás második fordulóját, amelyben most már végleg eldől, marad-e az ország államfője Petro Porosenko vagy átveszi a helyét Volodimir Zelenszkij, a humorista-színész-producer elnökjelölt.

A három héttel korábban megrendezett első fordulót nagy fölénnyel Zelenszkij nyerte (30 százalék), Porosenko (kicsit kevesebb mint 16 százalékkal) második lett, így ők jutottak be a második fordulóba. A két forduló között Zelenszkij megőrizte fölényét, a felmérések szerint toronymagasan vezet az államfővel szemben. A Rejting közvélemény-kutató csoport csütörtökön közzétett felmérése alapján a biztos szavazók csaknem 73 százaléka támogatja, míg Porosenkóra csak 27 százalékuk készül szavazni.

Elemzők szerint a választók véleményét aligha befolyásolta a kijevi Olimpiai Stadionban megrendezett választási vita, amely nem volt alkalmas érdemi eszmecserére, a két jelölt főként csak különféle vádakat vagdosott egymás fejéhez. A köztévébe Zelenszkij már nem ment be folytatni a vitát Porosenkóval, oda az államfő egyedül érkezett.

Ami Zelenszkij programját illeti, a showman többször leszögezte, hogy Ukrajna euroatlanti integrációja mellett van, de úgy véli, hogy majd ha eljön az ideje, népszavazást kell tartani Ukrajna NATO-csatlakozásáról, amelyet személy szerint támogat. Kész a párbeszédre Oroszországgal a Donyec-medencei konfliktus lezárásáról, de Ukrajna nemzetközi partnereivel együtt és a kelet-ukrajnai szakadárok bevonása nélkül, továbbá területet, szuverenitást nem hajlandó feladni.   

Porosenko szerint viszont Zelenszkij felkészületlen az államfői posztra, alkalmatlan az ezzel járó főparancsnoki tisztségre. Hozzá nem értő, gyenge elnök lesz, aki nem lesz képes szembeszállni az Ukrajnát fenyegető orosz agresszióval. Zelenszkij elnöksége Porosenko szerint azzal a veszéllyel fenyeget, hogy visszatérnek és revánsot vesznek a 2014-es Majdan-tüntetések nyomán leváltott, Oroszországba menekülő Viktor Janukovics volt államfő emberei.

Forrás: MTI Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!