Dzsihadistákat és családjaikat telepítettek haza Koszovóba

Koszovó hazatelepítette száztíz állampolgárát Szíriából, főként olyan nőket, akik követték dzsihadista férjüket a háborús zónába, valamint az ő gyerekeiket.

Abelard Tahiri, koszovói igazságügyi miniszter elmondta, 32 nőt, 74 gyereket, valamint négy egykori dzsihadista harcos érkezett repülővel Szíriából. A “fontos és érzékeny” műveletet a koszovói kormány az Egyesült Államok segítségével hajtotta végre.   

A négy egykori harcost azonnal őrizetbe vették a koszovói hatóságok.   

A rendőrség tájékoztatása szerint még harminc koszovói harcos van Szíriában, rajtuk kívül 49 nőről és nyolc gyerekről is tudnak, akik még mindig a konfliktuszónában tartózkodnak.   

Ekrem Mustafa koszovói belügyminiszter elmondta: nagyjából háromszáz koszovói vehetett részt a felkelők oldalán a harcokban Szíriában és Irakban. Közülük hetvenen meghaltak, többen pedig már korábban visszatértek hazájukba. Többségüket őrizetbe vették.

A hatóságok, hogy megakadályozzák állampolgáraik toborzását a dzsihadisták soraiba, 2015-ben törvényt fogadtak el, amelynek értelmében tizenöt év börtönnel sújtják azokat, akik külföldre mennek harcolni a szélsőségesek soraiba.   

Forrás: MTI