Sógor Csaba: Románia nem jogállam

Nem került befutó helyre az RMDSZ listáján Sógor Csaba, aki ennek ellenére bízik abban, hogy az erdélyi magyarok nagy számban szavaznak majd az EP-választáson, ezzel támogatva a folyamatos érdekképviseletet Brüsszelben. Mint mondja, időről időre rá kell mutatni az európai közösség előtt, hogy Románia még nem jogállam, és nem bánik jól nemzeti kisebbségeivel.

Úgy gondolom, hogy a legjobb tudásom szerint végeztem a munkámat, minden lehetőséget kihasználtam, hogy megismertessük közösségünket és törekvéseinket. Nem csupán aktívan részt vállaltam, hanem legtöbbször kezdeményezője is voltam a kisebbségvédelmi munkának az Európai Parlamentben – nyilatkozta a Mandinernek Sógor Csaba. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség EP-képviselője 2007 óta dolgozik Brüsszelben, idén azonban nem került befutó helyre a párt listáján. Ezzel kapcsolatosan úgy vélekedett, bár magyarázatot még nem kapott a pártvezetéstől, talán úgy gondolták, hogy egy nála nyolc évvel fiatalabb jelölttel sikeresebb lehet az RMDSZ. 

A politikus arra figyelmeztetett: hiba, ha a legnagyobb romániai magyar párt alulértékeli azt a természetes jelenséget, miszerint sok választó egyes ismertebb szereplőn keresztül kötődik hozzá, ezen arcok eltűnésével pedig választói csoportok maradnak megszólítatlanul. 

Sógor Csaba kifejtette azt is: politikájának alapja, hogy

a gazdasági haszonnál sokkal fontosabb az emberi jogok vagy éppen a vallásszabadság érvényesülése a világban.

Az Európai Parlamentben folytatott kisebbségvédelmi munkájával kapcsolatosan elmondta: „az a legfontosabb, hogy ellenszélben is napirenden tartottuk a kisebbségi kérdést, hiszen 2007-ben úgy jöttünk ide, hogy még »csomagolt áruként« sem voltak hajlandóak a kisebbségi kérdésről beszélni”. A képviselő rámutatott, a kisebbségvédelmi munkacsoport korábban „nem tudott letenni egy önálló kezdeményezést az asztalra úgy, hogy ne vonjanak össze bennünket a szexuális kisebbségekkel, romákkal vagy éppen a bevándorlókkal”. Hozzátette: „azóta több olyan dokumentum született az Európai Parlamentben, ami határozottan kiáll az őshonos nemzeti kisebbségek védelme mellett.” 

A Mandiner esélylatolgatásra kérte a képviselőt, aki az RMDSZ kilátásairól úgy nyilatkozott: a párt mindent megtesz a jó mozgósítás érdekében, de minden azon múlik, hogy a magyar közösség mennyire érzi majd fontosnak az európai parlamenti választásokat, és sikerül-e nagyobb arányban urnához hívni őket, mint a román többséget. Jelezte: e percben még az sem tisztázott, hány mandátuma lesz Romániának, hiszen, ha döntés születik a Brexitről, az ország eggyel több képviselőt küldhet Brüsszelbe, mint eddig. Mint mondta, sokat jelent majd a kampányban a Fidesz segítsége, ezért bízik benne, hogy az RMDSZ bejut az Európai Parlamentbe. 

Elmondta azt is: az erdélyi magyar közösségek számára olyan szintű fejlődést hozott az EU, amelyre a román állam sose lett volna képes. Hozzátette: az EP-ben hangot tudtak adni számos ügynek, fel tudták hívni a figyelmet arra, hogy Románia nem jogállam. „Sajnos Romániát nem érte még el a változás szele, még akkor sem, ha az ország mindent megtesz az EU-ban, hogy példaértékűnek állítsa be a román kisebbségvédelmet” – mondta Sógor Csaba.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

A kép forrása az rmdsz.ro.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre