Köntös László: A Notre-Dame mi vagyunk!

A párizsi székesegyház identitásépület, mégpedig hangsúlyosan keresztény mivoltában az. Ha pusztul, többet veszítünk, mint csupán egy épületet – önmagunkat veszítjük el.

Gondolatban és lélekben mi is ott vagyunk az utcára vonuló párizsiakkal, együtt énekelünk és imádkozunk velük – írta a Reposzton megjelent gondolatmenetében Köntös László lelkész. Többről van szó, mint felbecsülhetetlen kultúrtörténeti értékről. „Nem a múltunk pusztulhat el, hanem a jelenünk sérül. A Notre-Dame mi vagyunk.”

Köntös hozzáteszi: a Notre-Dame identitásépület, ráadásul hangsúlyosan keresztény mivoltában az. Kifejti: mindig döbbenettel tölti el azoknak – köztük sok kereszténynek is – a véleménye, akik szerint ma már nem beszélhetünk keresztény Európáról. Merthogy – mint mondják – fogy a hívők és a templombajárók száma. 

Ezzel szemben rámutat: ez a vélemény jellemzően az egyént önmagában nézi, és sejtelme sincs arról, hogy bizony, akár öntudatlanul is, létezik közösségi identitás is, amely a legérzékletesebben a kulturális tájban fejeződik ki. 

„Ezért a Notre-Dame pusztulása európai, sőt nyugati méretű gyászesemény is. De éppen azért, mert átélhetjük, hogy itt velünk történt valami, lehet a katarzis pillanata is” – írja Köntös László.

Ha egy ilyen épületet elveszítünk, magunkat veszítjük el. 

A teljes írás a Reposzt oldalán olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre