Elkészült a győri állatkert új bejárata, valamint a zsiráf- és az orrszarvúház

Mintegy négyszázmillió forintból elkészült a győri Xantus János Állatkert új fogadóépülete, valamint a zsiráf (Giraffa camelopardalis) és a keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) bemutatóháza. A Modern városok program keretében megvalósuló tizenhat győri fejlesztés közül ez a beruházás készült el először, az épületeket hétfőn adták át.

A mintegy kétmilliárd forintos állatkerti fejlesztés következő állomása a majomház és a takarmányfeldolgozó épület felújítása lesz. Várhatóan 2020-ban készül el az elefántház, a Himalája, a pingvin- és törpevíziló-bemutató, valamint az állategészségügyi központ felújítása.

A győri Xantus János Állatkert új bejárata az átadóünnepség napján – MTI/Krizsán Csaba

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a Modern városok program fejlesztései Győrben rendkívül előrehaladott állapotban vannak, a 16 projekt mindegyike előkészítési, tervezési, vagy kivitelezési szakaszban van. Ezek együttesen mintegy 115 milliárd forintból valósulnak meg.

Hozzátette: annak ellenére, hogy két éve, 2017 tavaszán írta alá a megállapodást Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármesterrel Orbán Viktor miniszterelnök, Győr példát és mintát mutat a többi megyei jogú városnak.

Borkai Zsolt polgármester elmondta, hogy az állatkert mintegy kétmilliárd forintos beruházása a családokat és a gyermekeket szolgálja. Az állatkertbe évente mintegy 150 ezren látogatnak.

Rámutatott: ahhoz, hogy egy város fejlődni tudjon, nemcsak jó gazdasági környezetet kell teremteni, hanem szükséges a pezsgő sport- és kulturális élet is.

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az állatkertek ma a természetvédelmet viszik közelebb az emberekhez és megpróbálja bennük kialakítani a fenntartható világ iránti igényt.

Minden állatkert arra törekszik, hogy biztonságos és szakszerű ellátás mellett humánusan helyezzék el az állatokat, úgy, hogy kellő mozgásterük legyen – mondta, majd hozzáfűzte, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően köznevelési, közművelődési és ismeretterjesztő feladataikat még inkább el tudják látni ezek az intézmények.

Keskenyszájú orrszarvú új bemutatóházában a győri állatkertben – MTI/Krizsán Csaba

Az új afrikai stílusú fogadóépület 180 négyzetméter alapterületű, három pénztárat, vizesblokkokat, látogatói teret, pihenőt és ajándékboltot alakítottak ki benne. Az épületet műsziklával és vízeséssel díszítették, a tetőn szobrokat helyeztek el.

A zsiráfházat kibővítették, s közvetlenül mellette kapott helyet az orrszarvú bemutatóház. Az orrszarvú bemutatóházban hat boksz épült, 38 és 50 négyzetméter közötti alapterületekkel. A boxokban jelenleg két orrszarvú él, Mana Magdeburgból, Wanda pedig Rotterdamból érkezett. Ezeket a fajokat Magyarországon elsőként Győrben mutatják be.

MTI