Azbej Tristan: Minden közösséget támogatunk, amely szükséget szenved

Azbej Tristannal, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárral készített interjút az S4C. A politikust többek között napokban tett Mexikói útjáról és az országban élő keresztények helyzetéről kérdezték.

A fiatal kereszténydemokrata politikus is tagja volt annak a küldöttségnek, amely Szijjártó Péter vezetésével Mexikóban diplomáciai tárgyalásokat folytatott kedden.

Azbej Tristan az interjúban hangsúlyozta, Mexikóban is komoly veszélynek vannak kitéve a keresztények, mivel az országban jelentős bázisokkal rendelkező drogmaffia az egyházban az ellenséget látja, így mindent megtesznek a katolikusok ellen. Ennek oka elsősorban az, hogy a katolikus egyház erőteljesen bírálja a szervezett bűnözői csoportokat, ráadásul attól is tartanak, hogy az emberek gyónás során kompromittáló információkat adnak tovább róluk. Tehát nem állami szinten történik az üldözésük, mégis: az elmúlt két évtizedben negyvenöt papot gyilkoltak meg az országban – hangsúlyozta az államtitkár. A Hungary Helps programhoz kapcsolódóan pedig ezzel összefüggésben kifejtette:

„Sokan abból a félreértésből indulnak ki, hogy a Hungary Helps Program kizárólagosan az üldözött keresztényeket támogatja. Mellettük más, keresztény és nem keresztény közösségeket is támogatunk, akik szükséget szenvednek, vagy bajba jutottak”.

A tárgyalásról Azbej Tristan elmondta, Szijjártó Péter és Alejandra Fausto kulturális miniszter egyezményt írtak alá a 2017-es mexikói földrengésben megsérült templomok felújításáról.

A Hungary Helps program keretében hazánk kétmilliárd forinttal támogatja két templom és más vallási műemléképület újjáépítését.

A politikus azt is elárulta, hogy a mexikói miniszter asszony nagyra értékelte az adományt, és úgy fogalmazott, a segítséget a mexikói nép sosem fogja elfelejteni Magyarországnak.

Carlos Aguiar Retes-szel, Mexikóváros bíborosával történt találkozásukra visszaemlékezve elmondta,

a bíboros Magyarország szerepét méltatta Európa keresztény karakterének megőrzésében és megmentésében.  Retes osztotta azt a nézetet, hogy az európai kontinens jövője a kereszténység megőrzésén alapul.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre