Az utcán énekeltek a szudáni keresztények, miután letartóztatták Al-Bashír diktátort

Harminc évig tartó diktatórikus rendszer és elnyomás után fellélegezhetnek a szudáni keresztények, miután a hadsereg a tüntetők oldalára állt és elmozdította hatalmából Omar Al-Bashír elnököt.

A hónapokig tartó tüntetések végeredményekét a szudáni hadsereg az elnyomott nép mellé állt és elmozdította a kegyetlenségéről híres Omar Al-Bashír szudáni diktátort.

Omar Al-Bashír letartóztatásának hírére a helyi keresztények örömünnepet tartottak. A fővárosban, Kartumban, keresztény fiatalok az utcára vonultak, ahol ősi kopt egyházi dalokat énekeltek. Sok szudáni muszlim is csatlakozott a keresztényekhez.

(A videofelvételen keresztény fiatalok arab nyelven éneklik az Uram irgalmazz kopt liturgiájú egyházi éneket.)

Az ősi kopt keresztény közösségek csak korlátozva gyakorolhatták vallásukat, viszont a református és evangéliumi egyházakat teljes mértékben betiltották az afrikai országban.

A szudáni vezető harminc évvel ezelőtt ragadta magához a hatalmat. Az iszlamista ideológiával szimpatizáló diktátor rendszere elnyomta a keresztény közösségeket.  Hatalomra kerülése után bevezette az iszlám törvénykezést, betiltotta a zenét, a táncot, az esküvői ünnepségeket. Az amerikai kormányzat a terrort támogató országok listájára helyezte Szudánt, miután felmerült a gyanú, hogy Al-Bashír rendszerének köze volt a New York-i World Trade Center ellen 1993 februárjában elkövetett bombamerénylethez.

Omar Al-Bashír egy ideig az Al-Kaida vezetőjét, Oszama bin Ladent is befogadta, illetve menedéket nyújtott az Egyiptomban tevékenykedő fundamentalista Muszlim Testvériséghez köthető terroristáknak.

Bashír rezsimje alatt a helyi keresztények több népirtást és üldöztetés szenvedtek el. A legsúlyosabb konfliktus a 2003-ban kitört darfúri háború volt, amelyben több százezer, többségében keresztény civil halt meg.

2008 júliusában a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze, Luis Moreno-Ocampo népirtással-, emberiség elleni és háborús bűnökkel vádolta meg Al-Bashírt. 2009 óta nemzetközi letartóztatási parancs van érvényben a népirtással vádolt diktátor ellen.

Kassab Adonis

kép: Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre