Juncker legjobb „isiászos” pillanatai

Remek elemzést készített a Századvég Jean-Claude Juncker Európai Bizottsági elnök elmúlt 5 éves munkájáról. Ebben megállapítják, hogy nem tudta megvalósítani a kitűzött céljait, és az elért eredményekben is elenyésző szerep jutott neki. Ha már értékelés, mi az elnök „munkásságának" egy másik aspektusát vizsgáltuk!

Időről időre bukkannak fel ugyanis olyan videók, amelyeken Juncker elnök úr – hogy is fogalmazzunk – a viccesebb oldalát mutatja meg. A Bizottság hivatalos álláspontja szerint ez annak köszönhető, hogy isiász-szindrómában szenved, vagyis ülőideg gyulladása van. Összegyűjtöttünk pár alkalmat, amikor az Uniós csúcsvezetőn „kitört az isiász”, a kedves Olvasó pedig eldöntheti, hogy a Bizottságnak vagy a szemének hisz.

Az első emlékezetes jelenet még 2015-ből származik, akkor Orbán Viktor miniszterelnök esett áldozatul Juncker isiászának.

Nem ez volt az egyetlen eset, amikor a magyar kormányfő megtapasztalhatta, hogy milyen nehéz lehet ezzel a betegséggel együtt élni. Tavaly, a Néppárt Helsinkiben rendezett csúcstalálkozóján a dohányozni induló Junckernek kellett segítenie.

Jutott a „jóból” Sebastian Kurz osztrák kancellárnak is, ő 2017-ben láthatta, milyen súlyos betegség gyötri az európai vezetőt.

Az isiásztörténet egyik legemlékezetesebb pillanata egy 2018-as NATO-csúcs volt, ekkor Juncker több kormányfő segítségével tudott csak mozogni.

Egy szintén tavalyi EU-s csúcstalálkozón pedig egy Uniós tisztségviselő esett áldozatul az elnökön egyre inkább elhatalmasodó betegségnek.

Biztató ugyanakkor, hogy Juncker mögött is áll egy aggódó feleség, aki még előadás közben is érdeklődik férje állapotáról, ahogyan ez az Arab Liga és az Unió csúcstalálkozóján történt.

A bizottsági elnök a héten sem a teljesítményével került be a hírekbe. Ezúttal politikus kollégáit sikerül kis híján felgyújtania Ruandában.

Nekünk pedig nem maradt más dolgunk, mint jó egészséget kívánni Junckernek, aki mandátuma lejárta után remélhetőleg kigyógyul betegségéből!