Vigyázzunk a tulipánokra!

A virágmezőknél kihelyezett üzenetekkel figyelmeztetik a holland gazdák a turistákat, hogy ne tapossák le a tulipánokat. Hollandia északi-tengeri partvidékének közelében elterülő virágmezők minden tavasszal vonzzák a turistákat, akik előszeretettel fényképezkednek a kinyíló tulipánok, nárciszok és jácintok által színesre festett vidékkel a háttérben. A látogatók azonban egyre gyakrabban sétálnak be a mezőkre, eltaposva a növényeket és a virághagymákat.

A turisták jelentős bevételi forrást jelentenek a régió számára, ugyanakkor az általuk okozott károknak is nagy ára van. Ha egy tulipánt eltaposnak, akkor a hagymája sérül és nem lehet eladni. A helyi gazdák már tavaly is megpróbálták felhívni a turisták figyelmét a tulipánok megóvására, ám a visszajelzések alapján az akkori kezdeményezés túlságosan barátságtalanra sikeredett.

Az egyik idén kihelyezett figyelmeztetés ezért például csak udvariasan arra kéri a látogatókat, hogy élvezzék a virágok látványát, de ne sétáljanak át a mezőkön.

Biciklik, emberek, kutyák, gyerekek, már mindent láttunk a mezőkön

– jegyezte meg egy helyi gazda, Simon Pennings, hozzátéve, hogy a turisták kordában tartása csaknem teljes munkaidős állás.

Pennings azt tervezi, hogy “nagyköveteket” állít szolgálatba a mezőkön, hogy elmagyarázzák a turistáknak, miért nem szabad begázolniuk a földekre.

A hollandiai Lisse melletti Keukenhofban, a világ legnagyobb virágoskertjében évente mintegy 7 millió virághagymát ültetnek, amely minden évben március utolsó hetétől május közepéig van nyitva a látogatók előtt.

A képre kattintva galéria nyílik!

(MTI/AP)

Iratkozzon fel hírlevelünkre