Helyreállt az élet a fővárosi BAH-csomópontnál

Megkezdődött a kiürítés a fővárosi BAH-csomópontnál, ahol második világháborús robbanótesteket hatástalanítnak szerdán – tájékoztatta a fővárosi kormányhivatal délelőtt az MTI-t.

12:20 M1 Híradó

Helyreállt a közlekedés, a közösségi közlekedés újra elindult, a lakok visszaköltözhettek otthonaikba. 

***

11:54 MTI

Sikerült kiszerelni a gyújtószerkezeteket

Sikerült kiszerelni a gyújtószerkezeteket a fővárosi BAH-csomópontnál talált két nagyobb bombából – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje szerdán délben az MTI-vel.

Markovics Zita elmondta: az 50 és a 100 kilogrammos bombából is sikerült kiszerelni a gyújtószerkezetet. A 100 kilós bombáét a helyszínen semmisítik meg, mert az nincs szállítható állapotban.

A fővárosi Koltai Jenő Sportcentrumnál talált második világháborús robbanótestek egyike. – MTI/Lakatos Péter

A XII. kerületi Koltai Jenő Sportcentrum területén zajló építkezés során több, különböző típusú második világháborús robbanószerkezetet találtak. A hatástalanítást célzó művelet idejére mintegy fél kilométeres körben kiürítették a városrészt, lezárták a BAH-csomópontot, valamint az Alkotás utca és a Hegyalja út egy szakaszát.

Motoros rendőr a lezárt Alkotás utcán Budapesten. – MTI/Balogh Zoltán

Összesen 547 lakást, két irodakomplexumot, a MOM Parkot, a Novotel egyik szárnyát, valamint a Bara Hotelt vizsgálták át és ürítették ki. A műveletben csaknem 370 ember vett részt.

A művelet miatt a BKK több járata is terelve közlekedik.

***

Közlésük szerint a művelet területén mostantól részleges területzár van érvényben, vagyis bemenni oda már nem lehet, csak onnan távozni. Az Alkotás utcán még halad a forgalom, azt majd a teljes lezárás idején állítják le.

Forgalmi dugó a Hegyalja úton 2019. április 10-én reggel. Ezen a napon a honvédség tűzszerészei második világháborús robbanótesteket hatástalanítanak, amelyeket a Koltai Jenő Sportcentrum területén zajló építkezés során találtak. – MTI/Balogh Zoltán

Az M1 aktuális csatorna környéken tartózkodó tudósítója arról számolt be, több száz rendőr dolgozik a kiürítésen. Összesen 520 ingalant kell elhagyniuk az embereknek.

A XI. és XII. kerületieknek a MOM Kulturális Központ, az I. kerületieknek pedig a budavári közterület-felügyelet ügyfélszolgálati irodája a befogadóhely. Az M1 tudósítója azt mondta, ezeken a helyeken programok is lesznek majd.

A Koltai Jenő Sportcentrum területén az építkezés során több, különböző típusú második világháborús robbanószerkezeteket találtak, ezeket szerdán a honvédség tűzszerészei hatástalanítják.

A művelet idejére mintegy fél kilométeres körben kiürítik a városrészt, lezárják a BAH-csomópontot, valamint az Alkotás utca és a Hegyalja út egy szakaszát is. Várhatóan késő délután lehet visszatérni a területre.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre