Azbej Tristan: Nagyvonalú a partiumiak adománya

Nyolcmillió forint adományt gyűjtött a Királyhágómelléki Református Egyházkerület az üldözött keresztények megsegítésére.

Bőkezű és nagyvonalú adomány – mondta Azbej Tristan, amikor jelképesen átvette a református hívek által tavaly szeptember és december között gyűjtött nyolcmillió forintot. Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár a Nagyváradon, pénteken megrendezett eseményen elmondta; a hívek adományaiból szír családokat fognak segíteni, akik jelenleg menekülttáborokban várnak arra, hogy visszaköltözhessenek szülővárosaikba. Ezeket a városokat a dzsihadisták rombolták le, menekülésre kényszerítve a lakosságot, köztük számos keresztényt. 

Az államtitkár úgy fogalmazott: személyesen is megérinti a partiumi emberek nagylelkűsége és szeretete. A kisebbségi lét nehézségeit megtapasztaló emberek mutatnak ebben a gesztusban nagy fokú felebaráti szeretetet olyanok iránt, akik földrajzi értelemben messze, de lelkileg közel vannak hozzájuk – mondta. 

Azbej Tristan hangsúlyozta; világszerte több mint 245 millió keresztényt üldöznek a hite miatt. A ma átvett az adományban és a Hungary Helps Programban ott van a remény és a szolidaritás jele. 

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország volt az első, amely kormányzati szinten helyettes államtitkárság, majd államtitkárság szintjére emelte az üldözött keresztények megsegítését, ezt követően életre hívta a Hungary Helps Programot. „Erkölcsi kötelesség volt kimondani, hogy keresztény kultúrájú nemzetként ki kell állnunk az üldözött keresztény testvéreink mellett” – fogalmazott. 

Mint mondta, a magyar kormány álláspontja továbbra is az, hogy nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van. A migráció nem megoldás, az társadalmi konfliktusokhoz vezet és biztonságpolitikai szempontból is veszélyt hordoz.

Csűry István püspök – miután az egyházkerület igazgatótanácsa meghallgatta Azbej Tristan beszámolóját a magyar kormány üldözött keresztényeket segítő programjáról – a nagyváradi sajtótájékoztatón kitért arra, hogy bár a magyar közösség ma már nem él át üldöztetést, egyházi közösségeire komoly nyomás nehezedik, amely felvet a jövővel kapcsolatos kérdéseket. Lelki közelséget éreznek ezért az üldöztetést szenvedő keresztényekkel.

Húsvéthoz közeledve a református püspök rámutatott; a feltámadásban hívő ember nem csak az üldöztetéssel van tisztában, de azzal is, hogy „bár üldöztetünk, el nem hagyatunk”. A Krisztust követő ember közel kerülhet a halál torkához, de nem vész el, mert élete van Jézusban – mondta Csűry István püspök, majd hozzátette: „mi nem a meghátrálás emberei vagyunk, hanem a reménységé”.

A délután folyamán Azbej Tristan előadást tartott a Partiumi Keresztény Egyetemen. Ennek keretében kifejtette: noha naponta tizenegy keresztényt ölnek meg a hitéért, a probléma mégsem szerepel az ENSZ, az EU, a globális szervezetek agendájában. 

Emlékeztette hallgatóságát a dzsihadisták által kivégzett kopt keresztényekre, akiknek felvételei bejárták a világot, s akiket a keleti egyház vértanú szentként tisztel. Mint mondta, a keresztényüldözés – a közvélekedéssel ellentétben – nem a történelemkönyvekre korlátozódik; ma több keresztényt ölnek meg a hite miatt, mint Néró császár idejében. 

Beszélt arról is, hogy a Magyarországra látogató, az üldözött közösségeket képviselő vallási vezetők nem a migráció, hanem a helyben maradás elősegítését kérik a magyaroktól annak érdekében, hogy közösségeik túlélhessenek szülőföldjükön. 

Arra kérte hallgatóságát, hogy álljanak ki az üldözött keresztényekért: imádkozzanak értük, legyenek az elnyomottak hangja, valamint lehetőségeikhez mérten aktív cselekedetekkel is álljanak melléjük. 

Kiemelt képünk a szerző felvétele.

Iratkozzon fel hírlevelünkre