Leszbikus nő lett Chicago polgármestere

Az Egyesült Államok harmadik legnagyobb városában először választottak fekete nőt a polgármesteri székbe. Lori Lightfoot nyíltan leszbikus, választási kampányában a politikai összefonódások megszüntetését ígérte.

Az ötvenhat éves – függetlenként induló – Lori Lightfoot lett Chicago új polgármestere, miután a választáson a szavazatok mintegy háromnegyedét szerezte meg. Lightfoot lesz az USA harmadik legnagyobb városának első fekete női vezetője, ráadásul az első nyíltan leszbikus személy a hárommilliós metropolisz élén. (Az, hogy fekete nő lesz a városvezető, már a kampány idején egyértelművé vált, hiszen Lightfoot fő riválisa, a szintén független Toni Preckwinkle is a fekete közösséget képviselő hölgy – a szerk.)

Az új polgármester elsősorban a feketék lakta, gettósodott városrészek rendbe tételét ígérte, elsődleges feladatának nevezte az erőszak visszaszorítását és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését. Győzelmi beszédében kedden este kijelentette: nagy hatalmú érdekcsoportok, nagy hatalmú pártgépezetek és nagy hatalmú polgármester ellenében sikerült diadalmaskodnia. 

Lightfoot számára ez lesz az első választott pozíció, melyet betölthet, demokratikus választási folyamatban korábban nem mérette meg magát. Sikere után a korrupció visszaszorításának és a közbiztonság megteremtésének szükségességét hangsúlyozta. 

Forrás: MTI

A kép forrása Lori Lightfoot kampányoldala.

Iratkozzon fel hírlevelünkre