Novák Katalin: Manfred Weber ezt nem gondolta komolyan

Vasárnap véget ért Veronában a Családok Világkongresszusa (World Congress of Families – WCF), ahol Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke is beszédet mondott. Az államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszámolt a hétvégi olaszországi tárgyalásairól, az EP választásról, továbbá az Európai Néppártról és Manfred Weberről is szót ejtett.

Hétvégi útja során a politikus találkozott többek között Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettessel, belügyminiszterrel, Lorenzo Fontana családügyi miniszterrel, továbbá Gior­gia Melonival, az Olaszország Fivérei – Nemzeti Szövetség (FdI-AN) elnökével.

Novák Katalin elárulta, hogy Magyarország álláspontját több kérdésben is (magyar migrációs álláspont, határvédelem és családpolitika) példaértékűnek tartják az olaszok.

Arról is megállapodtunk, hogy mind a migráció ügyében, mind a családtámogatási politikák kapcsán a jövőben is folytatjuk a tárgyalásokat, és számíthatunk egymásra az európai politikai térben.

– tette hozzá az államtitkár.

Az egyre közeledő EP-választással kapcsolatban is egyetértés volt a felek között: minél jobban kell szerepelni ahhoz, hogy a magyar és az olasz szavazók érdekeit a lehető leginkább érvényesíteni tudják. Meg kell állítani a tömeges bevándorlást, a külső határokat meg kell erősíteni, a belsőket pedig nyitva tartani. Itthon a Fidesz, Olaszországban pedig a Liga lehet a legerősebb párt az EP választáson – vélekedett az államtitkár.

Novák Katalin az Európai Néppárt és a Fidesz közötti tárgyalásokra is kitért:

A magyar tárgyalódelegáció vezetőjeként levelet küldök az Európai Néppárt (EPP) által kijelölt három politikusnak, amelyben kezdeményezem a kapcsolatfelvételt, valamint csatolunk a küldeményhez egy vaskos anyagot, hogy az általában felmerülő, általunk ismert témák mentén tényszerű tájékoztatást nyújtsunk

– mondta az államtitkár.

A politikus szerint ennek a háromfős csoportnak a legfőbb feladata, hogy az EP választásokat követően felmérni, hogy miképpen tudja a kormány a leghatékonyabban képviselni a magyar emberek érdekeit.

Manfred Weber pénteki nyilatkozatára reagálva – amiben az EPP frakcióvezetője azt mondta, hogy ha a Fidesz szavazatival tudna csak bizottsági elnök lenni, akkor inkább nem vállalná a megbízatást – az államtitkár úgy reagált, hogy „nem bölcs dolog lemondani a felajánlott támogatásról.”

Manfred Weber, ahogy sok minden mást, úgy ezt sem gondolta komolyan

– vélekedett Novák Katalin.

Az eredeti írás ide kattintva érhető el.

(Magyar Nemzet)

Iratkozzon fel hírlevelünkre