Online túlélő valóságshow-t indított a Nébih

Szerda délután elindult a Nébih élő online valóságshow-ja, a „Túlélő tojások” címmel indított program „főszereplői” csirkék, azaz „az elején tojások”. Az élő közvetítés a „beköltözéssel” indult el, a Nébih szakemberei nyolc ellenőrzött, megfelelően előkészített, több különböző fajtájú tyúk tojásait helyezték el egy automata keltetőbe.

 A „Túlélő tojások” célja az, hogy felhívja a figyelmet a felelős állattartás fontosságára. Mely problémákra szeretnék ráirányítani az emberek figyelmét? 
A Nébih egyik fontos tevékenysége – amit az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia 2013-2022 programja is rögzít – az ismeretterjesztés, szemléletformálás. A tevékenységünk kiterjed az állategészségügy és az állatvédelem területeire is, mivel ezek szintén befolyásolják az élelmiszeripar viszonyait. A szemléletformálás tekintetében épp ezért igyekszünk felhívni a figyelmet a felelős állattartásra is.  Nemrég jelent meg például a „Fogadj örökbe! – Útmutató a kutyák örökbefogadásához” című kiadványunk, mely segít a leendő gazdáknak felelősen végig gondolni a lehetőségeiket, kötelezettségeiket.
Minderre azért van szükség, mert komoly problémát jelent az, hogy sokan meggondolatlanul vesznek magukhoz állatot, vagy esetleg élő állatot ajándékoznak másnak. Ezeknek az állatoknak jelentős része később az utcán, vagy – szerencsésebb esetben –a menhelyen köt ki.
Az állattartással párosuló felelősségre hívja fel a figyelmet a csibék kikelését bemutató  „Túlélő tojások” videósorozat is, amely egy népszerű ismeretterjesztési módszer,az online sugárzás lehetőségeit használja ki. A videók feladata az, hogy az élet fontosságát hangsúlyozza, ebben az esetben a tojásból kikelő kiscsibék példáján keresztül.
A húsvéti ünnepek közeledtével ugyanis éppen a kiscsibék vagy a nyulak ajándékozásának van divatja, ami sokszor nem megfelelő körültekintéssel történik. Éppen ezért két fő üzenetünk, a „ne ajándékozz élő állatot”, illetve az „állat nem játék”szlogenek általa foglalható össze. Emellett abban is bízunk, hogy a gazdag információs anyag, amelyet az adás alatt a hivatal szakemberei közreadnak, sokak számára érdekesnek és hasznosnak bizonyul. 

https://www.youtube.com/nebihvideok

Miként éri el ez a tojáskeltető stream a fenti célokat? 
A folyamat, amíg a kiscsibék kikelnek, empátiát ébreszt, még akkor is, ha a keltetés korai szakasza nem tűnik túl izgalmasnak. A keltetés során például átvilágítjuk majd a tojásokat, ami láthatóvá teszi a csibék fejlődését, ezáltal pedig közelebb hozzuk a történéseket a nézőhöz.
A szakértői videókon kívül kvízjátékok és tippjátékok is színesítik majd az adást. Emellett – lévén valóságshow-ról van szó – természetesen szavazhatnak is majd a nézők: megtippelhetik például, hogy melyik tojás kel ki elsőnek, hány tyúk és kiskakas lesz köztük. Továbbá a tojásokat és a belőlük kikelő csibéket a nézők szavazatai alapján fogjuk majd elnevezni.

Milyen állomások várhatók a valóságshowban, mikor lesz igazán érdemes figyelemmel kísérni az „eseményeket”?
A programot úgy terveztük meg, hogy a kikelés teljes folyamata élőben végigkísérhető legyen. Az első állomás a tojások és a keltető előkészítése volt. Itt fontos volt a megfelelő pozícióba való behelyezés, hiszen a tojásoknak a „hegyes” végükkel lefelé kellett a keltetőbe kerülniük, és a keltetés megindítása is kulcsfontosságú, hiszen a megfelelő hőfokra kellett a gépet melegíteni a megadott páratartalom mellett.
Visszatérő programelem az adásban az, amikor a keltető önműködően megforgatja a tojásokat, erre kétóránként kerül sor. Továbbá időről időre pótoljuk a vizet is a gépben a páratartalom fenntartása miatt, és szellőztetünk, illetve rendszeresek lesznek a szakértői megszólalások is.
A keltetés során megadott időpontokban változtatni kell a keltető hőmérsékletét, és páratartalmát, illetve a tojásokat rendszeresen ki kell venni a keltetőből, hogy szimuláljuk a kotlós tyúk életritmusát (evés, ivás, ürítés). Az inkubátorba helyezett tojások helyét is változtatni fogjuk, időről időre megcseréljük őket egymással, hogy mindegyikük hasonló hőmérsékletnek legyen kitéve.
Sajnos nem minden tojásból fog kikelni a kiscsibe. Ha a tojások átvilágítása alapján a szakember úgy találja, hogy valamelyik tojásban nem indult meg az élet, azt a tojást a keltetőből eltávolítjuk.
A kelés előtt két nappal a keltetőből kikerül a forgatótálca, és a tojások úgynevezett keltető rácsra kerülnek. Ezt követi a kelés, illetve a csibék kivétele a keltetőből, amit a kelés után egy-két nappal szabad elvégezni.

Volt már hasonló kampányuk korábban?
Ilyen jellegű projektünk korábban nem volt, bár több ötlet is felmerült már élő streamre. Tudomásunk szerint azonban nem csak hivatalunk, de nemzetközi szinten sem történt ehhez hasonló kezdeményezés.
Bízunk benne, hogy az online adások lehetővé teszik azt, hogy olyan célcsoportoknak is közvetítsük az információkat, amelyek alapvetően nehezen megszólíthatóak. Elsősorban a fiatalabb korosztályok tartoznak ide, akiknek gyökeresen mások a tartalomfogyasztási szokásai az idősebb generációkhoz képest. Az ő esetükben elengedhetetlen, hogy az általuk követett csatornákon és az általuk alkalmazott eszközök segítségével házhoz vigyük a tudást, a tömören és színesen feldolgozott információkat.
Legalább ennyire fontos az is, hogy a program interaktív. Nem csak elérhetővé tesszük az információkat, de lehetővé tesszük, sőt, kifejezett szorgalmazzuk a kétoldalú kommunikációt, hogy a nézők elmondhassák véleményüket, illetve választ kaphassanak kérdéseikre. 

Abban bízunk, hogy olyan tudásanyagot tudunk nyújtani sokaknak, a szórakozáson kívül, ami érdekes és hasznos lesz, ezenkívül új szempontokat ahhoz, hogy miként viszonyuljunk az állatokhoz. Azt reméljük, hogy a program híre sok érdeklődőhöz eljut, sokan követik majd az eseményeket és részt vesznek a streamhez kötődő aktivitásokban is.
A lakossági visszajelzések már ebben a korai szakaszban is kedvezőek, illetve a sajtó érdeklődése is várakozáson felülinek mondható. Az adás előrehaladtával a program egyre érdekesebb, színesebb és változatosabb lesz, úgyhogy reméljük, a megítélés továbbra is ilyen pozitív marad.

(Kiemelt kép forrása: Pixabay)

Iratkozzon fel hírlevelünkre