Székely Attila: Egyszer sem használatos – tegyünk a környezetünkért!

Sajnos hozzászoktattak minket a műanyag-kultúrához, lustává tették az embereket, a jelenlegi életmódunk pedig köszönő viszonyban sincs a fenntarthatósággal. Önmagukat zöldnek hirdető pártok alig tesznek érdemlegesen a környezetvédelemért, mi azonban igenis sokat tehetünk érte.

Az ember alapvetően környezetvédő, csak a körülmények rászoktattak minket arra, hogy megfeledkezzünk a környezetünkről – vélekedik Székely Attila a Reposzton megjelent írásában, reflektálva arra, hogy az Európai Unió 2021-től betiltja az egyszer használatos műanyag tárgyakat (mint a szívószálat, evőeszközt).

Visszaemlékezve nagyszüleire, hozzáteszi; nekik egyetlen kukájuk sem volt, nemhogy kettő vagy három, mivel egyszerűen nem termeltek szemetet. A kertben lebomlott a zöldhulladék, a macska, kutya elfogyasztotta az ételmaradékot. A kenyeret vászontáskában, a tejet üvegben vitték haza, a tejfölös műanyagpoharat megtartották a palántáknak. 

„Szépen rászoktattak bennünket arra, hogy környezetszennyezően éljünk: zacskóban vigyük a cuccot a boltból, amit aztán kidobunk (mivel nem is tudjuk tovább használni); hogy piac és kiskereskedő helyett a multinál vásároljunk; hogy mindenhová autóval menjünk” – írja le a probléma gyökerét Székely. Hozzáteszi; arra is rászoktattak minket, hogy kényelmesen éljünk, „nagy hűtőnk legyen és nagy tévé, s ha valami elromlik, inkább dobjuk el, minthogy megjavíttassuk – nem is lehet már semmit sem megjavíttatni. Ma nincs kert és nincsenek állatok, de van pázsit tujával, húszmillió műanyag zacskó, műanyag palackban a víz, a világ végéről ide szállított cseresznye januárban, erdőszélre terepjáróval kihordott szemét”. 

A napi politika sem mentes az ellentmondásoktól. „Ön például elhiszi, hogy a zöld pártoknak szívügyük a környezet védelme, vagy ez inkább amolyan hívó szó, amelyen keresztül fel lehet kapaszkodni a nagypolitika színpadára?” – teszi fel a kérdést a szerző. 

Egyben felhívja a figyelmünket: „van, ami nem kerül pénzbe és nem támogatunk vele egyetlen kétes hírű pártot sem: nem kell szatyrot kérni, nem kell eldobható bármit használni, nem kell teleszemetelni a kertet, erdőt, utcát, patakot, öblítővizet, derítőt nem kell a kertbe kiengedni, meg kell próbálni tömegtermék helyett tartósat vásárolni, gyermekeinket tudatosságra és takarékosságra kell nevelni, és máris rengeteget tettünk a környezet védelméért.” 

Székely Attila írása ide kattintva olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre