Egy szoknya egy nadrág – estére eldől, ki lesz az államfő Szlovákiában

Szlovákiában országszerte mintegy 5940 választóhelyiségben kezdődött meg az ország történetében ötödik, közvetlen államfőválasztás második, döntő fordulója. Északi szomszédaink a liberálisok jelöltjére, Zuzana Caputovára és a kormánypárti Maros Sefcovicra szavazhatnak.

A reggel hét órakor kezdődött és várhatóan este tízig tartó szavazáson a szlovákiai választók voksaikat arra a két jelöltre adhatják le, akik a két héttel ezelőtti 48,74 százalékos választói részvétel mellett tartott első fordulóból továbbjutottak. Az ellenzéki liberálisok jelöltjére, Zuzana Caputovára, aki az első körben a szavazatok 40,57 százalékát szerezte meg, vagy Maros Sefcovicra, aki a legerősebb kormánypárt, az Irány (Smer-SD) jelöltjeként a szavazatok 18,66 százalékát kapta az első körben.

A szavazáson megközelítőleg 4,45 millió szlovákiai választópolgár vehet részt. A parlamenti választásoktól eltérően, amelynek során levélben is lehet szavazni, az államfőválasztáson csak az ország területén lévő választóhelyiségekben lehet voksolni.

A szlovák államfőt a hatályos jogszabályok szerint 5 évre választják, jogkörei meglehetősen korlátozottak. A jelenlegi államfő, Andrej Kiska mandátuma június 15-én jár le. Kiskának a 2014-es államfőválasztás második körében, az első kör győztesével, Robert Ficoval szemben sikerült nyernie.

 A csütörtökön reggel életbe lépett kampánycsend értelmében a voksolás idején részvételi részeredményeket és új támogatottsági felméréseket sem lehet nyilvánosságra hozni. Az információs moratórium az urnazárásig tart. Az első részeredményeket a szavazóhelyiségek bezárását követően hozzák nyilvánosságra, a nem hivatalos végeredmény hajnalban, a hivatalos végeredmény vasárnap délben várható.

Forrás: MTI