Azbej Tristan: Az afrikai út hivatástisztázással ért fel!

A Kongóban és Kenyában tett látogatásáról nyilatkozott Azbej Tristan. A Miniszterelnökség államtitkára szerint az utazás hivatástisztázó erővel is bírt számára, egyben új lehetőségeket jelent a Hungary Helps Programnak.

„Hardi Richárd olyan honfitársunk, akit nyugodtan nevezhetünk hősnek!” – mondta a Kongóban szemklinikát működtető magyar misszionáriusról Azbej Tristan. Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár az S4C.Newsnak nyilatkozva a különleges klinikán tett látogatása kapcsán a magyar orvost méltatva elmondta; „egy közel kétmilliós nagyvárosban, az általunk megszokott infrastruktúra teljes hiányában. Ivóvízhez például forralás útján jut, áram az otthonában naponta mindössze néhány órán keresztül van. Mindezek ellenére két évtized alatt felépített egy szemklinikát, ami nem azt jelentette, hogy jobb lett az ellátás, hanem azt, hogy egyáltalán lett szakrendelés. A praxisába nyolcmillió ember tartozik.” 

Ha ő nem lenne, egy közel Magyarországnyi népességnek egyáltalán nem lenne ellátása. Évente több ezer embernek menti meg a látását, ami a helyi viszonyok között azt jelenti, hogy az életét is – tette hozzá az államtitkár. 

Azbej Tristan a magyar humanitárius programmal kapcsolatosan kifejtette: „szeretnénk életeket menteni, de nem a magyarországi szociális-humanitárius feledataink kárára. Nem tudjuk a válságokat egyedül megoldani.” A magyar modellt ezért példaként szeretnék felmutatni, miként Észak-Irakban is, remélve, hogy nagyobb lehetőségekkel rendelkező donorországok követni fogják a példát. 

A kongói és kenyai látogatásra visszaemlékezve beszélt arról is, hogy rendkívül hálás ezért az utazásért, mert eltölteni egy bő hetet Sajgó Szabolcs atyával és Böjte Csaba testvérrel neki is lelki épülést jelentett. „Több munkatársam is velünk utazott az államtitkárságról és egyfajta hivatástisztázó útként jellemeztük egymás között az afrikai missziót” – mondta, hozzátéve: lelki támpontokat kaptunk a hivatásunkkal, a munkánkkal kapcsolatban. Úgy látja, az út mélységéhez hozzájárult az is, hogy a két atya gyakran mutatott be szentmisét a misszió különböző állomásain.

A Hungary Helps nemzetközi diplomáciai térben való exponálásával kapcsolatosan megfogalmazta, mivel a magyar adófizetők pénze van a programban, reflektorfénybe kell helyezniük, különösen azért, mert sok rágalom éri méltatlanul a hazánkat, melyek hamisan az együttérzés hiányát róják fel.

Bemutattuk tehát, mit és miért teszünk, miért akarjuk megelőzni a migrációt és milyen eszközöket alkalmazunk ennek érdekében – mondta Azbej Tristan.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

A kép forrása az S4C.News. Fotó: Vermes Tibor.

Iratkozzon fel hírlevelünkre