A 88 billentyű ünnepe a 88. napon

Március 29-én ünnepeljük a Piano Day-t, vagyis a zongora világnapját, amelynek kapcsán a Müpában az összes figyelem erre a hangszerre irányul.

„Miért van szüksége a világnak a zongora napjára? Nagyon sok ok miatt. De leginkább azért, mert sosem árt ünnepelni a zongorát és mindazt, ami körbe veszi: az előadókat, a zeneszerzőket, a zongoraépítőket, a hangolókat, a szállítókat és a legfontosabbakat, a hallgatókat” – mondta Nils Frahm, a világ egyik leghíresebb zongoristája, aki a „zongoranapot” David Klavins világhírű zongorakészítővel álmodta meg.

Az év 88. napja, március 29-e lett az ünnep napja, a zongora billentyűinek száma miatt.

Elkészült Bogányi-zongorák a Nógrád megyei Tolmácson 2019. március 26-án. MTI/Mohai Balázs

A Piano Day 2015 óta része a világnak, és idén a Müpát is „betölti”. Az esti koncert kivételével ingyenes, de részben regisztrációhoz kötött programok egyik szereplője a Magyarországon élő és alkotó David Klavins lesz, aki bemutatja innovatív hangszerét, az Una Cordát, amelyet napközben a közönség is kipróbálhat. Délután a ház különböző tereiben zenél Gyöngyösi Gábor, a Fender Rhodes elektromechanikus zongora kiválósága, és két olasz tehetség: a termékeny és sokszínűen dolgozó Luca Longobardi és a puritánabb, ambientes vénájú Ed Carlsen.

Az esti műsorban Magyarországon először lép fel Lubomyr Melnyk ukrán művész is, aki mindenképp az egyik fénypontja lesz az idei Piano Daynek.

Nekünk is van zongoránk

Ezen a napon meg kell említenünk a Magyarországon megszületett híres Bogányi-zongorát, amely nem csak egy új hangszer, hanem egy újfajta látásmód is. Modern anyagokból épül fel, ami nem csak a külalakját, de a hangját is nagyban meghatározza.

Bogányi Gergely Kossuth-, Liszt Ferenc-, Junior Prima és Prima Primissima-díjas zongoraművész már négyévesen zongorázott, valódi csodagyereknek számított a művész, akinek ezt a modern hangszert köszönhetjük.

Üveges Péter formatervező, a zongora főtervezője (balra) és Szász Csaba gyártásvezető egy Bogányi-zongora készítésének munkálatai közben a Nógrád megyei Tolmácson 2019. március 26-án. MTI/Mohai Balázs

A magyar „csodazongorát” Zengafons Kft. gyártotta, amelyet 2012-ben alapítottak, és az Új Széchenyi Terv keretében 126 millió forint uniós forrást nyert a Bogányi-zongora fejlesztésére. A szükséges 60 millió forintos önrészt pedig a Magyar Nemzeti Bank egészítette ki. A kormány 2015 áprilisában hozott határozatot arról, hogy tíz Bogányi-zongorát vásárol a magyar állam részére, amelyre az Emmi 764 millió forintot fordított, tavaly pedig az Operettszínházon keresztül érkezett állami megrendelés újabb 10 darabra, összesen 602 millióért.

Iratkozzon fel hírlevelünkre