A Néppártba jelentkezne a szélsőjobboldali Jobbik

Emlékezetes, hogy tavaly a pártcsalád még elutasította a szélsőségeket.

A Népszava szombaton beszámolt arról, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője elképzelhetőnek tartaná felvételüket az Európai Néppártba. Az európai parlamenti választást követően szeretnének olyan „jobbközép, konzervatív pártcsaládhoz csatlakozni”, amelynek értékrendje közel áll a Jobbik elveihez.

Ez azért is érdekes, mert a Jobbik tavaly augusztusban már megpendítette, hogy beadja csatlakozási kérelmét a Néppártba. Akkor Sneider Tamás úgy nyilatkozott a kérelemről: „vannak is arra utaló jelek, hogy ez nem lehetetlen”.

Az Európai Néppárt akkor azonban nem hagyta szó nélkül a kijelentést. Pedro López de Pablo, a néppárt sajtófőnöke úgy kommentálta a jobbikosok szándékát, hogy „Nem tudom, mit szívnak, de láthatóan hatásos, szóval inkább azzal kereskedjenek, mert ha illegális is, sikeresebbek lesznek vele, mint a politikában”. Erős mondatok. 

Úgy tűnik mégis, hogy a Jobbiknak hirtelen fontos lett, hogy ne függetlenként, semmilyen pártcsaládhoz nem tartozóként üljenek az európai parlamentben. Ezen szándékukban nem tántorítja el őket az sem, hogy alig egy évvel ezelőtt még csúnyán kinevették őket a jelentkezés miatt.

A baloldal és a Jobbik összeborulását jól mutatja, hogy a Népszava, bár beszámol arról, hogy tavaly nyáron a párt felvételét kérte a Néppártba, „diplomatikusan” csak annyit ír: „A kérdés – anélkül, hogy a Jobbik szándéka konkrét formát öntött volna – lekerült a napirendről.”

Kíváncsian várjuk, hogy a Néppárt reagálni fog-e Gyöngyösiéknek, és ha igen, akkor mi lesz a válaszuk a szélsőjobb közeledésére. Már csak azért is, mert az LMP-t az európai Zöldek éppen most akarja kizárni a nyíltan antiszemita Jobbikkal való együttműködése miatt. Meglepődnénk, ha a Néppártban még nem hallottak volna a zsidó képviselőket listázni akaró frakcióvezetőről és szélsőjobboldali pártjáról.