Merre tovább, Nagy-Britannia?

Az utóbbi időben újabb kétségek merültek fel annak kapcsán, hogy pontosan mi is lesz a britekkel, miután legutóbb a brit alsóház leszavazta a tervezett Brexit-megállapodást. Kiszelly Zoltán politológus a Vasarnap.hu-nak elmondta, milyen fejlemények várhatóak a jövőben a Brexit kapcsán.

Theresa May is belebukhat a Brexitbe

A helyzet jelenleg kicsit kaotikus és átláthatatlan, de valójában mégis egyszerű – fogalmazott a politológus, hozzátéve, hogy a két érintett fél közül jelenleg a briteknek kell lépniük, egyelőre az ő döntésüktől függ az, hogy mi lesz a jövőben.

– A korábbi megállapodást – amelyet Theresa May alkudott ki az EU-val szemben – leszavazta a brit alsóház. Egyelőre tehát a brit kormánynak egy újabb javaslattal kellene előállnia, és azt az alsóháznak is támogatnia kellene ahhoz, hogy előrehaladhasson a folyamat – világított rá a szakértő.

A legújabb hírek szerint az is előfordulhat, hogy Theresa May-t is megbuktatják a közeljövőben. Egyelőre a miniszterelnök pozícióját egy bizalmi szavazás során a parlament megerősítette, de a híresztelések szerint nem zárható ki, hogy a saját pártján belül el fogja veszíteni a támogatottságát, és akkor már nem lesz többsége a parlamentben.

Milyen forgatókönyvek lehetségesek?

A legvalószínűbb az, hogy megbuktatják Theresa May-t – fogalmazott Kiszelly Zoltán. Ezzel szemben a másik opció az lenne, hogy Theresa May marad a kormány élén, és a britek ismét az ő vezetésével próbálják meg elérni azt, hogy megszülessen a megállapodás. 

Akármelyik opció valósul meg, most mindenképpen a briteknek kell egy új megegyezési javaslatot előterjeszteniük, amelyet azután az EU-nak és a brit alsóháznak is el kellene fogadnia. A jelenlegi állás szerint ezt április 12-ig kell megtenniük.

Van egy harmadik lehetőség is: Nagy Britannia és az EU megegyezhetnek abban, hogy átmenetileg maradnak a britek az Unióban. Ez az átmeneti idő a szabályozások értelmében 2 hónaptól 2 évig terjedhet. – A 2 hónapnak viszont semmi értelme nem lenne, hiszen ha eddig nem sikerült megegyezni, akkor nem valószínű, hogy most sikerülne ilyen rövid idő alatt – véli a politológus.

Ha viszont az átmeneti időszakot két évben jelölik meg, akkor Nagy-Britanniában is meg kell tartani az EP-választásokat. Ezt követően a brit képviselők is részt vesznek az Európai Parlament munkájában, és ha esetleg 2 év után megtörténik Nagy-Britannia kiválása, akkor ők majd a ciklus közben távoznak. 

– Ezek a forgatókönyvek elképzelhetőek most, a britek bölcsességén múlik, hogy mi következik. Ha megbuktatják Theresa Mayt, akkor nagyobb esély van arra, hogy születik egy új Brexit-megállapodás. Ha pedig nem buktatják meg őt, és nem is sikerül új megállapodást elérniük, akkor még mindig van lehetőségük haladékot kérni – szögezte le Kiszelly.

Kiszelly Zoltán. Forrás: Wikimedia Commons/Elekes Andor

Az EU példát statuálhat a britekkel?

Mindeközben az EU bírósága jelezte, visszavonható a Brexit, de például vasárnap is volt Londonban egy többszázezres tüntetés, amelynek résztvevői ezt követelték. Ráadásul Brüsszel egyelőre azon az állásponton van, hogy amennyiben nem sikerül kötni egy új Brexit-megállapodást, a briteknek május 22-ig akkor is ki kell lépniük.

Könnyen elképzelhető viszont az is, hogy Brüsszel nem akar majd hozzájárulni egy másik megállapodási javaslathoz, épp azért, mert így a briteken keresztül példát statuálhat más európai országok számára. Ugyanis ha a briteknek sikerülne kilépniük, akkor előfordulhat, hogy más európai országok is elkezdenek hasonló megoldásban gondolkozni.

– Az olaszok és a franciák már most ki akarnak lépni az Eurozónából – hangsúlyozta a politológus. Az Európai Bizottság tehát épp azért próbálja elrettenteni a briteket, hogy másoknak ne legyen kedve hozzájuk hasonlóan eljárni.

Ha a britek maradnak, akkor az EP is máshogy nézhet ki.

Ha végül maradnak a britek, akkor az Európai Parlament erőviszonyai is változnak valamelyest. Angliában a felmérések szerint még a Brüsszellel szemben kritikus frakciók népszerűek, tehát az EP-n belül az euroszkeptikus szárny erősödne azzal, ha ők is bent maradnának a parlamentben. 

A Fidesz számára – a Néppárton belüli vita alakulásának függvényében – ez szintén előnyösnek bizonyulhatna, mivel ha a Fidesz végül mégis távozna a pártcsaládból, akkor a brit konzervatívokkal és más euroszkeptikus erőkkel szövetkezve egy erősebb pártcsaládban találhatnának új helyet.

A gazdaság szempontjából is fontos lenne tudni, hogy mi lesz a britekkel…

Gazdasági szempontból nézve a jelenlegi helyzet senkinek sem előnyös. A bizonytalanság negatívan hat az üzleti életre, ezért kellene eldőlnie mielőbb a Brexit-kérdésnek.

Leginkább a briteknek kedvezőtlen a szituáció, de Európa többi részének sem jó. Nagy-Britannia ugyanis a kontinens második legnagyobb gazdaságát képezi.  –Az Európai Unió költségvetésének megtervezése során nem mindegy, hogy tudunk-e velük számolni vagy sem – fogalmazott Kiszelly Zoltán.

A Brexit-kérdés tekintetében tehát izgalmas, változásokkal teli időszaknak nézünk elébe, és egész Európa számára nagyon sok minden múlhat azon, hogy mi lesz a britekkel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre