Caputová nagyarányú győzelmet arathat

Zuzana Caputovának, az ellenzéki liberális pártok jelöltjének a nagyarányú győzelmét valószínűsíti a szlovák elnökválasztás második fordulójában egy felmérés, amelynek eredményeit a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség ismertette csütörtökön.

A közvélemény-kutatás – amely az első felmérés az elnökválasztás első fordulója óta – a szlovák közmédia megbízásából, a Median SK ügynökség készítette, március 17. és 19. között, több mint ezer választópolgár megkérdezésével.

A felmérés szerint az elnökválasztás második – március 30-ra kitűzött – körében a megkérdezettek 60,5 százaléka adná voksát Zuzana Caputovára, míg Maros Sefcovicra, a legerősebb kormánypárt, az Irány jelöltjére – aki az Európai Bizottság (EB) szlovák alelnöke – a válaszadók 39,5 százaléka szavazna.

Az ötödik közvetlen szlovák államfőválasztás első körében Caputová az érvényes szavazatok 40,57 százalékát szerezte meg, Sefcovicra pedig a választók 18,66 százaléka voksolt.

Zuzana Caputova (40,57 %) és Maroš Šefčovič (18,66 %)

A felmérés szerint a választás második körében a választásra jogosultak 44 százaléka venne részt biztosan, 20 százalékuk pedig ezt még nem döntötte el.

Az első fordulóban a részvételi arány 48,74 százalékos volt, és a továbbjutókon kívül további két jelölt ért el tíz százalékot meghaladó eredményt. A harmadik helyen Stefan Harabín, a legfelsőbb bíróság volt elnöke, korábbi igazságügyi miniszter végzett, a szavazatok 14,34 százalékát megszerezve. A negyedik helyen Marián Kotleba a pozsonyi sajtó által szélsőjobboldaliként jellemzett Mi Szlovákiánk – Néppárt elnöke és államfőjelöltje végzett, a szavazatok 10,39 százalékával. Ők egyelőre nem jelezték, hogy kit támogatnának a második fordulóban.

Elemzők szerint valószínűsíthető, hogy Harabín és Kotleba szavazói inkább Maros Sefcovicra adják majd voksukat. Lehetetlen megjósolni, hogy Harabín és Kotleba sokszor „rendszerellenesnek” jellemzett szavazói milyen arányban járulnak majd az urnákhoz. Körükben a liberális Caputová elutasítottsága igen magas, de valószínű, hogy a keresztény és nemzeti értékek mellett kiálló, de elsősorban uniós hivatalnokként megismert Sefcovicra sem szavaznának könnyű szívvel.

Az első körben tíz százalékos támogatottságnál alacsonyabb eredményt elérő jelöltek választóinak voksai a második körben valószínűleg megoszlanak majd Caputová és Sefcovic között.

MTI 

Iratkozzon fel hírlevelünkre