Hölvényi György: Nemzet nélkül nincs nemzetköziség

Azt az új, közös Európát keressük, amelyben az egyes népek és nemzetek megőrzik önazonosságukat, öntudatukat, arculatukat, nemzeti sajátosságaikat és függetlenségünket, ezért nem engedhetjük meg Magyarország etnikai térképének átalakítását – jelentette ki Hölvényi György a KDNP európai parlamenti képviselője Brüsszelben.

A képviselő a brüsszeli Magyar Házban tartott megemlékezésen elmondott ünnepi beszédében hangsúlyozta, Magyarország, és benne a magyarság, ahogy 1848-ban, ma ugyancsak magára akar találni.  A nemzet biztosítja a szabadságot hagyományaival, kultúrájával, az emberek cselekvésvágyával, fantáziájával. Ezek nélkül Európa üres lenne.

Mint mondta: nem szabad megfeledkezni az olyan, 1848-ban is zászlóként  lobogó eszményről, mint a szabadság, amelynek lényege és tétje, hogy az egyének és a nemzetek szabadon dönthetnek az erkölcsi jó mellett.    

Az aradi vértanúk többségének nem magyar volt az anyanyelve, ugyanakkor magyar az, aki vállalja a magyarsággal járó sorsot. A múltbéli és a jelenlegi nehézségeket, tévedéseket, hibákat, sőt bűnöket is. De a megküzdött örömöket és a joggal őrzött sikereket is.  A 48-asok a nemzet, a hazafiság mellett döntöttek. A hazafiság erőt ad, ami a nemzet boldogulását szolgálja – mondta a képviselő.

Hölvényi György beszédében szólt arról is, hogy bizonyos erők a magyarság megosztására törekszenek. Az anyaországban élőket és a határon túliakat igyekeznek szembeállítani egymással. Törésvonalakat szeretnének előidézni Magyarország és a szomszédos népek között is.   

A globalizációnak lehetnek ugyan pozitív vonásai, de a mai korban a nemzeti hovatartozás a meghatározó. Minden nemzetközi együttműködés ebből indulhat ki. Nemzet nélkül nincs nemzetköziség – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

(MTI) Fotó: MTI/Kovács Tamás