Tizenegyen válságos állapotban vannak az új-zélandi terrortámadás áldozatai közül

Átalakított félautomata fegyvert használtak a mecsetek elleni véres támadáshoz a gyanúsítottak – mondta Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök mai sajtótájékoztatóján. A kormányfő tájékoztatása szerint a két christchurchi mecset elleni, 49 emberéletet kioltó támadás 48 sebesültjéből 29-et kórházban ápolnak, akik közül tizenegyen továbbra is válságos állapotban vannak.

A terrortámadás fő gyanúsítottja, a 28 éves ausztráliai Brenton Tarrant ellen tömeggyilkosság miatt vádat emeltek.

A kormányfő korábban bejelentette, hogy módosítani fogják a fegyvertartási törvényt, arra utalva, hogy az elkövetőnek volt fegyvertartási engedélye.

Mike Bush rendőrfelügyelő egy másik sajtóértekezleten közölte, hogy elsődleges feladatának tekinti a közbiztonság szavatolását Új-Zéland-szerte, valamint az áldozatok és az érintett rendőrségi személyzet támogatását.

 A rendőrfelügyelő nagyra értékelte az emberek, a rendőrök és a mentők bátorságát. Hozzátette, hogy a gyanúsítottat az első telefonos riasztás után 36 perccel elfogták.

Lianne Dalziel, Christchurch polgármestere szombaton részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és minden érintettnek. „A muzulmán közösség elleni támadás ellenünk, Christchurch és Új-Zéland ellen irányuló támadás” – mondta.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre