A válni akaró muszlim nők jogait akarja megvédeni a keresztény ügyvédnő

Az iszlám jog szerint működő Gázai-övezetben a keresztény ügyvédnő muszlim válóperes ügyeket vállal – írta a palesztin alwatanvoice.com.

Egyedülálló esett történt a Gázai-övezet igazságszolgáltatásának világában: Dr. Hana Tarazi megtörte a palesztin bíróságoknál uralkodó tendenciát, amelyben a polgári peres ügyekkel foglalkozó ügyvédek mind férfiak.

Az iszlamista Hamasz párt által felügyelt palesztin területen az iszlám jog, vagyis a Sharía alapján döntenek a polgári perekben, gyakran kihasználva nők hátrányos helyzetét és a férfinak kedvező ítéletet hoznak a válással, vagy az örökséggel kapcsolatos ügyekben – ismertette az elwatannews.com.

A közel-keleti keresztényekkel foglalkozó linga.org szerint Hana Tarazi négy éven át tanulta az iszlám jogot a gázai Al-Azhar Egyetemen. A friss diplomás ügyvédnő szerint teljesen természetes, hogy a XXI. században a muszlim többségű társadalomban is vannak nők, akik jogi tanulmányokat végeznek.

Tarazinak, mielőtt kiváltotta volna az ügyvédi engedélyét a hatóságoknál, az iszlám jogból külön vizsgát kellett tennie, amit kiválóan teljesített.

Szerintem teljesen normális, hogy valaki saját álmait valósítja meg. Fontos dolog, hogy a társadalom megértse végre, hogy a nőknek joguk van a továbbtanulásra – mondta a keresztény ügyvédnő.

Dr. Tarazi gázai irodája kifejezetten az válás előtt álló, illetve az örökségből kihagyott nőknek kíván jogi természetű segítséget nyújtani. A palesztinok első keresztény ügyvédnője szerint, a muszlim társadalomban gyakran semmibe veszik a nők jogait, a bíróságok elvi kérdést csinálnak a válóperes ügyekből és a férfiak javára döntenek – írta a refaldoais.com.

A palesztin jog nem tesz különbséget férfi és nő között, illetve nem szenvedhet hátrányt az, akinek keresztény vagy izraelita a vallása, ha az illető palesztin állampolgár. Ezt szeretném betartatni – nyilatkozta Dr. Tarazi.

Kassab Adonis

képek: elwatannews.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre