Weber: Hidakat kell építeni itt és nem konfliktusokat kreálni

Kedd reggel Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje, az EP-képviselőcsoport vezetője Magyarországra érkezett, hogy személyesen tárgyaljon Orbán Viktorral a Fidesz és pártcsaládja közti politikai konfliktusról.

Weber első magyarországi útja a CEU-ra vezetett, a bajor politikus a CEU után találkozott Orbán Viktorral, majd ellátogatott a Dohány utcai zsinagógába, ahol a Mazsihisz vezetőivel tartott megbeszélése előtt a zsinagóga kertjébe hirdetett sajtótájékoztatót.

Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje, az EP-képviselőcsoport vezetője Magyarországon személyesen tárgyalt Orbán Viktorral – MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Konstruktív atmoszférában folyt a tárgyalásom Orbán Viktorral – kezdte a tájékoztatót –, de nem oldódott meg minden probléma, az EPP-n belül tovább folynak majd a megbeszélések. Az EPP-nek tiszták az alapértékei, nem vitathatók, az EPP-n belül minden pártnak ezeket tiszteletben kell tartani.

Manfred Weber a Mazsihisz vezetőivel sajtótájékoztatót tartott a Dohány utcai zsinagóga kertjében – MTI/Mohai Balázs

A tárgyalásaink során három kritériumról is szó esett – mondta Weber –, első a tudomány szabadsága; Budapesten a CEU működését tovább kell biztosítani, ez kulcsfontosságú.

A második téma, hogy minden Brüsszel és EU ellenes kampányt be kell szüntetni, az ilyen plakátokat le kell szedni és garantálni kell, hogy a jövőben se legyenek ilyen kampányok.

A harmadik kritérium pedig az EPP-n belüli. Az Európai Néppárt csúcsjelöltje kifejtette, hogy pozitív lenne, ha Orbán Viktor bocsánatot kérne azokért a problémákért, amelyeket az EPP-n belül okozott más néppártoknak.

Hidakat kell építeni itt és nem konfliktusokat kreálni. Ezért van most hazánkban – zárta ezzel Manfred Weber a Dohány utcai zsinagógában tartott sajtótájékoztatóját.