Fricz Tamás: Történjék bármi, Orbán Viktorék nem a semmibe zuhannak bele

Budapesten találkozik egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Manfred Weber, az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára. A tárgyalással kapcsolatban megkérdeztük Fricz Tamás politológust, aki azt mondta, hogy az egyeztetés sorsdöntő lehet annak eldöntésében, a maradás, vagy a távozás forgatókönyve szerint alakul a közeljövő. A szakértő figyelmeztetett: ebben a helyzetben könnyen megeshet, hogy a Fidesz és az EPP útjai különválnak, így a találkozó ebből a szempontból döntő jelentőségű lehet.

Manfred Weber szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy ezt a konfliktust az európai nyilvánosság előtt úgy tudja kezelni, hogy egyszerre tűnjön nagyon határozottnak, aki világos követeléseket támaszt Orbán Viktorral szemben, ugyanakkor nyitottnak és rugalmasnak is kell mutatkoznia, hogy a Fidesz-KDNP-nek esélyt mutasson arra, hogy bent maradjon az Európai Néppártban – vélekedett a szakértő.

„A konfliktusban Weber tartalmi szempontból egy kicsit olyan, mint a mesében a kislány, aki hozott is ajándékot, meg nem is. Hozott is, mivel azzal, hogy eljön Budapestre és tárgyalóasztalhoz ül a magyar miniszterelnökkel, valójában tesz egy gesztust. Másrészt viszont szigorú feltételeket támaszt: bizonyos követelményeknek meg kell felelnie a Fidesznek, hogy az EPP frakciójában maradhasson. A találkozó emiatt nagyon kiélezett lesz majd, egyelőre nehéz megjósolni hogyan alakul a Néppárt és a Fidesz viszonya a közeljövőben” – vélekedett a politológus.

Fricz Tamás Weber céljaival kapcsolatban kifejtette, hogy a német politikusnak meg kell felelnie a főcsapásiránynak, a politikai mainstreamet jelentő ideológiai áramlat elvárásainak. Egyrészt a nyugat-európai liberális kis pártok részéről jelentős a nyomás, másrészt fontos kiemelni, hogy a CDU is ebbe a liberális irányba hajlik, Webernek tehát muszáj nagyon keményen fellépnie a magyar miniszterelnökkel szemben.

Ugyanakkor az is érdeke, hogy a Fideszt a néppárti frakcióban tartsa, főként a párt korábbi, nemzetközi összehasonlításban is kivételes választási eredménye miatt. A magyar kormánypártok hazai választási eredményei tekintetében jelenleg a legerősebb csoport az EPP-ben, ugyan nem a képviselők számát illetően, mégis a májusi EP választáson egy gyengébb néppárti szerepelés esetén igen fontos lehet a Fidesz-KDNP által elért mandátumok száma.

Fontos azt is látni, hogy az Európai Néppárt szellemiségében óriási változás következett be az elmúlt években – vélekedett a politológus. Az átalakulás során a korábbi kereszténydemokrata, keresztény-konzervatív ideológiai háttérrel rendelkező frakció lényegében erőteljesen a szabadelvű szellemiség felé mozdult el.

Fricz Tamás kiemelte, az eredeti értékrendjétől eltávolodó, átalakult néppártban a liberális, bevándorláspárti, a nyílt társadalom elvét hangoztató Európai Egyesült Államok eszméje mellett kiálló vélemények kezdenek túlsúlyba kerülni.

„A néppárt értékrendje óriási mértékben megváltozott ahhoz képest, amilyen akkor volt, amikor a Fidesz 2000-ben belépett.”

Ebből a szempontból különösen furcsa, amikor Weber arról nyilatkozik, hogy a legfontosabbak számára az Európai Uniót és az EPP-t meghatározó értékek, miközben maga a Néppárt az, amely a végbement értékmódosulás következtében ettől egyre távolabb kerül. A Fidesz ezzel szemben a mai napig ragaszkodik a kereszténydemokrata elvekhez – húzta alá Fricz Tamás.

Egy óriási törésvonalat láthatunk, amikor a globalizációt, a bevándorlást, a multikultit támogató Nyugat-Európát vetjük össze Kelet-Közép-Európával, ahol általánosságban a nemzeti szuverenitást védelmező, bevándorlásellenes, multikulturalizmust bíráló politikai erők vannak túlsúlyban.

„Ez az ellentét végső soron felülírja a klasszikus bal-jobb törésvonalat, sőt a szocialista liberális konzervatív háromszöget is.”

Arra a kérdésre, hogy, melyek azok a politikai erők, amelyek szorgalmazzák a Fidesz esetleges kizárását a szakértő elmondta, elsősorban a nyugat európai, a Skandináv országok, a Benelux államok, Franciaország és részben Portugália pártjai tekintenek rosszallóan a Fidesz politikájára, kommunikációjára.

A Magyarországot támogató államok között ott van Olaszország és a kelet-közép-európai országok többsége, külön kiemelve Lengyelországot. Fricz Tamás hangsúlyozta, rengeteg olyan pártfrakció van az EU-ban, amelyikhez a Fidesz csatlakozni tud: „Orbán Viktorék nem a semmibe zuhannak bele”, hanem olyan pártok közé kerülhetnek, akik nagyon erős szövetségesekké válhatnak és „létrejöhet egy egységes nemzeti szuverenista tábor.” Akárhogy alakul a közeljövő, a Fidesz „nem fogja összetörni magát”– mondta  a szakértő.

A Fidesznek végső soron akkor érdemes bent maradnia a Néppártban, ha az értékrendjét, nézeteit, stratégiáját és az elveit nem kell feladnia, ha megőrizheti a saját arculatát a bevándorlással, az európai hagyományokkal, családpolitikájával kapcsolatban. Ha viszont csak úgy maradhat bent, hogy ezeket fel kell adnia, és bocsánatot kell kérnie, akkor bizony érdemes lehet a kilépésen elgondolkodni – jelentette ki a politológus.

Iratkozzon fel hírlevelünkre