Pozsonyi Ádám: Rendezettségre kéne törekedni

A termodinamika második szabálya egyáltalán nem bonyolult, mégsem értik meg sokan. Pedig nem ártana – például azért sem, hogy elkerüljük a társadalmi káoszt.

Magasabb rendezettségű rendszerek energiabefektetés nélkül a rendezetlenség felé tartanak – idézte fel a termodinamika második törvényét a 888.hu-n közölt publicisztikájában Pozsonyi Ádám, majd hozzátette; ez a törvény igaz a fizika, de éppúgy igaz a társadalmi-emberi kapcsolatok szintjén is. 

A régiek még tudták ezt – írja –, nem is ringatták magukat álomvilágba, mint a mai „felvilágosult” ember. A régi ember, ha babonás volt, legfeljebb megváratta Marit a Városháza előtt a Szent Antal-szobor tövében, de a felvilágosult ember babonájába – Pozsonyi szerint – belehal Európa. 

A rendezettség fontos, eléréséért érdemes komoly energiákat mozgosítani. Rendezett világ pedig az, „ahol léteznek színházak, könyvtárak, melyben szempont, hogy egy festmény szép, hogy egy vers, próza mívesen van megfogalmazva, hogy az utcán nem kell hordáktól tartani”. A jelenlegi helyzet azonban nem rózsás, mivel a kortárs liberalizmus nemcsak hogy megspórolja a rendezettség felé haladásba fektetendő energiát, de ráadásul még veszélyt is kiált mindenütt, ahol erre mások erőfeszítéseket tesznek. Éppen annak a közösségnek a rendezettsége nem fontos számukra, amit állítólag képviselnek. 

Miféle világ az, ahol nem magától értetődő, hogy rendezettségre törekszünk?

Pozsonyi Ádám írása ide kattintva olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre