Máig létezik Lengyelországban a bátor cselekvés és tisztelet kultúrája

Aki falakat akar bontani, annak előbb el kell menni a falig – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Varsóban, a magyar nagykövetségen rendezett ünnepségen.

A kormányfő Kornel Morawieckinek, a szejm korelnökének átadta a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést a Magyarország iránti szolidaritása és következetes kiállása, valamint a magyar-lengyel politikai kapcsolatok erősítését szolgáló tevékenysége elismeréseként.

A miniszterelnök emlékeit felidézve beszédében hangsúlyozta: annak idején magyar fiatalokként Morawieckire és bajtársaira figyeltek, és amikor nekik is el kellett dönteniük, mennyire legyenek radikálisak, úgy határoztak, olyan radikálisak lesznek, mint Morawiecki és szervezete.

Hangsúlyozta: a bátor cselekvés és tisztelet kultúrája máig létezik Lengyelországban, és valami megmaradt belőle Magyarországon is.

Az ember „ritkán áll szemben egy tananyaggal”. 1984-85-ben tanult a közép-európai ellenállási mozgalmakról “félhivatalosan” a kollégiumban, és amikor ott a Szolidaritásról tanultak, akkor találkozott először Morawiecki nevével – mondta Orbán Viktor azt mondta:.

Emlékeztetett: néhány hónappal azután, hogy tankok lepték el Lengyelország utcáit, egy kiáltvány jelent meg, amely arról szólt, hogy azért kell harcolni, hogy ne éljenek rabságban, hűek legyenek apáik és nagyapáik hagyományaikhoz, küzdeni kell a szabadságért, megmutatni a világnak, hogy ellen lehet állni a rossznak. A Morawiecki által vezetett mozgalom céljainak, gondolatainak megfogalmazásáért akkor még súlyos árat fizetett az ember, ilyen gondolatok még a szabad Nyugaton is kevesek fejében fordultak meg.

A kitüntetést átvéve a 77 éves Kornel Morawiecki arról beszélt, hogy nem is a saját nevében, hanem lengyelként, e föld fiaként, a Harcoló Szolidaritás képviselőjeként, a keresztény szeretet törvényei alapján felnevelt európaiként veszi át a kitüntetést a “hősies magyar nemzet” miniszterelnökétől.    

Aláhúzta: a szeretet, valamint a szolidaritás törvénye az egymáshoz való viszonyról szól, a terhek közös hordozásáról, a közjó érdekében való munkáról.   

hangsúlyozta: a szolidaritás öröksége alakít és kötelez is bennünket, hogy a hazák Európáját építsük, hogy így érkezzünk el az Európa nevű hazába. Ez a nagy, óriási, az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig húzódó Európa a kereszt jele alatt nőtt fel, az áldozatok, az önfeláldozás közepette, és a szabadságon, valamint a szolidaritáson alapszik.

Morawiecki kívánságáként fogalmazta meg, hogy a sok évszázados lengyel-magyar barátság “példa és útmutató legyen az ilyen Európa és a biztonságos, békés, értelmes világ építésében”.

(MTI) Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs 

Iratkozzon fel hírlevelünkre