Magyarország nem zsarolható

Szuverenitásunk nemzeti kincs, Magyarország nem zsarolható. Az 1848/49. évi forradalom és szabadságharc eszméje táplálta a soha meg nem szűnő reményt abban, hogy a levert 56-os forradalom ellenére Magyarország egyszer ismét kiszabadulhat a rab nemzetek igájából. Ez a pillanat pedig 1989-ben következett el, amikor hazánk végre visszanyerte szabadságát és függetlenségét – mondta a chicagói ünnepi beszédében Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára.

A 1848/49. évi forradalom és szabadságharc évfordulójának, valamint Kodály Zoltánnak és a városhoz sok szálon, 1948 óta kötődő, világhírű csellista Starker Jánosnak emléket állító eseményen az államtitkár hangsúlyozta: egy nemzetet nem lehet félreállítani, megbélyegezni, ha erős identitással rendelkezik és tisztában van múltjával, egyszersmind van világos jövőképe.

 „Forradalmaink és azok hősei, valamint 1989 eseményei arra figyelmeztetnek bennünket, hogy szabadságunk és függetlenségünk olyan kincs, amely nehezen megszerezhető és könnyen elveszíthető. Mi magyarok minden másnál fontosabbnak tartjuk nehezen visszaszerzett nemzeti függetlenségünket és szabadságunkat, amelyből egy jottányit sem engedünk” – emelte ki Latorcai Csaba.    

Az 1848/49. évi győztes forradalom és a dicsőséges helytállással megvívott szabadságharc nem csupán emlék, hanem nagyon is élő és biztató valóság. Különösen napjainkban, amikor a Hazánkra nehezedő és egyre erősödő külső, valamint belső nyomás közepette kell, hogy megőrizzük szuverenitásunkat, szabadságunkat, függetlenségünket. Ebbéli törekvéseinkben számítunk minden igaz magyar segítségére és támogatására, éljenek az Egyesült Államokban, vagy bárhol a világban – zárta beszédét a politikus.

A Chicagói Magyar Főkonzulátus szervezésében megtartott ünnepségen, Onczay Csaba csellóművész koncertjével emlékeztek Kodály Zoltán nagyszerű zeneszerzői és zenepedagógusi munkásságára, valamint Starker Jánosra, aki a Chicagói Szimfonikus Zenekar szólógordonkása és évtizedeken át a bloomingtoni Indiana University nagyhírű gordonka-tanszakának vezetője volt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre