Kilenc rendőrt gyilkoltak meg Mianmarban

Kilenc rendőrt meggyilkoltak, kettőt megsebesítettek a nyugat-mianmari Arakán államban lázadók egy őrposzt elleni támadásban – számolt be egy katonai szóvivő egy helyi híroldalnak.    

A Democratic Voice of Burmában megjelent tájékoztatás szerint az eset előző nap történt Ponnagjun község külterületén. A beszámoló szerint a támadók 12 fegyvert zsákmányoltak. Az összecsapás mintegy fél órát tartott. A térségbe erősítést vezényeltek.
    

Az etnikai lázadók az elmúlt években rendszeresen támadták a helyi rendfenntartó és biztonsági erőket. Az Arakán Hadsereg fegyveresei, akik autonómiát szeretnének kivívni a többségi buddhista államban, idén egy tucatnyi rendőrt meggyilkoltak, mintegy ötezer civilt lakhelyük elhagyására kényszerítettek.  
    

Az ilyen támadásokat követően a hadsereg általában tisztogató műveletekbe kezd. Tavalyelőtt augusztusban, miután rohingja felkelők biztonsági állásokat támadtak meg Arakán államban, a hadsereg átfogó akciót indított, aminek következében az államból csaknem 700 ezer rohingja átmenekült a szomszédos Bangladesbe. Az ENSZ a történteket etnikai tisztogatásnak tekinti, amit a mianmari kormány visszautasít.
    

A buddhista többségű Mianmarban a muszlim rohingjákat a kormány a szomszédos Bangladesből érkezett, bengáli illegális bevándorlóknak tekinti.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre