Horváth József: Az EU titkosszolgálata gyenge

A hibrid háborúk korában az ellenség azonosítása is nehezebb, a támadások kivédéséről nem is beszélve. Ebben a helyzetben mulatságos kávéházak és éttermek elkerülésére figyelmeztetni. Érdemi munkára és fajsúlyos eredményekre lenne szükség.

Bár a nyugati lapok szenzációként tálalták az Európai Unió külügyi szolgálata által közzétett becslést, miszerint körülbelül kétszáz orosz és kétszázötven kínai kém működhet Brüsszelben, országaik nagykövetségein dolgozva, ebben valójában semmi különös nincs – írja a Magyar Nemzet online kiadásában Horváth József

A titkosszolgálati szakértő rámutat, a nyílt információgyűjtés és a diplomáciai hírszerzés bevett gyakorlat, elfogadott a nemzetközi kapcsolatok terén. „Az pedig igazán mosolyra fakasztó ebben a hírben, hogy az EU elhárításának állítólagos szakemberei ezzel a veszéllyel szemben azt tudják tanácsolni, hogy diplomatáik kerüljék az Európai Bizottság központi épülete mellett lévő egyik kávéház és egy étterem látogatását” – teszi hozzá a szakember.

Horváth egy történettel illusztrálja, miért írhatja le azt, hogy az EU-val szembeni hírszerzés során nincs is szükség igazi szakemberekre. A Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasaként tizenkilenc éve szóvivői feladatokat ellátó Dimitrij Peszkov lánya gyakornoki munkakört tölt be Strasbourgban, ahol munkája során akár bizalmas információkhoz is hozzáférhet. 

Ezek az esetek pontosan megmutatják, hogy az unió jelenlegi vezetése, struktúrája tökéletesen alkalmatlan a valódi nagyhatalmi játékosokkal szemben

– hívja fel a figyelmet a szakértő. A tisztánlátás érdekében bemutatja, az unió vonzó célpont, mert egyszerre gazdag és gyenge. Így pedig „vonzó a radikális iszlamista terrorszervezeteknek, a multinacionális érdekcsoportoknak és a nagyhatalmaknak is. Ha másért nem, hát azért, hogy kiiktassák mint lehetséges riválist”. 

Horváth József állítása szerint „akkor lehet majd erős Európáról beszélni, ha legalább önmagát komolyan veszi. Ellenkező esetben olyan sóhivatalok kezdenek el rengeteg pénzért osztódással szaporodni, mint a Frontex, amely határvédelem helyett a legális migrációt támogatná vagy az EEAS belbiztonsági szervezte, amely diplomata státusú feltételezett hírszerzőket igyekszik megszámolni.”

A titkosszolgálati szakértő cikke itt olvasható teljes terjedelemben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre