Zenés időjárásjelentés, légtüneménytan – 2019. március 6.

Várható időjárás az ország területén szerda estig: éjszaka északnyugat felől átmenetileg erősen megnövekedett a felhőzet, és a délnyugati országrész kivételével többfelé eső, zápor, néhol zivatar is előfordult. Reggelre csökken a felhőzet, és szerdán nagyrészt napos időre számíthatunk: a nyugat felől vastagodó fátyolfelhőzet csak szűri a napsütést, illetve helyenként megnövekszik a gomolyfelhőzet.

Csapadék nem várható. Az északnyugati, nyugati szél a Dunántúl délnyugati felének kivételével éjszaka ismét megerősödik, helyenként rövid időre viharossá fokozódik, majd reggelre mindenütt mérséklődik a légmozgás.

Napközben a szél délire fordul, a Dunántúlon egyre nagyobb területen megerősödik, majd estétől többfelé viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul, az Északi-középhegység térségében lehet reggel rövid ideig fagy. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 11 és 16 fok között várható.

***

Virtuális sétánk alkalmával ebben a várhatóan szép tavaszi időben ma kilépünk egy kicsit az utcára, ahol – mint gondokkal teli városi sietségeink közepette – néhanap váratlanul szíven üt bennünket a zenei tehetségek játékán keresztül maga a Fennenvaló. A valós rohanásaink során is ilyenkor egy pillanatra meg-megállunk, s megérint valami a Teremtés derűjéből, a Nagy Egészéből, s máris visszatér arcunkra az a mosoly, aminek híján voltunk ezelőtt, de aznap már valamiféle újra megszerzett jó kedéllyel siethetünk aztán tovább.

Annak ellenére is tehetjük ezt, hogy hamvazószerda van. Érdemes meghallgatni Jézust, mit mondott erről: „Mikor pedig böjtöltök, ne legyen komor a nézéstek, mint a képmutatóké, a kik eltorzítják arczukat, hogy lássák az emberek, hogy ők böjtölnek.” Máté 6,16

Úgyhogy ha nem lennénk annyira komolyak és gondterheltek, ilyen hatással lenne ránk az utcazene, csak már nem vagyunk ennyire felszabadultak, mint a kisgyermekek. Nézzék meg, milyen hatást gyakorolhat ránk a zene, micsoda játékos párbeszéd alakulhat ki a hallgató és az utcazenész között, amikor nem kötnek a koncerttermek szabályai. Itt tekinthető meg a videó.

Az utcazene népszerűségére jellemző, hogy hatvanmilliós nézettsége van a fenti előadó, Estas Tonne „The Song of the Golden Dragon” című számának:

Most pár példát mutatunk arra, hogy a zene nem a hangszerekben lakozik, ezek az előadók azt bizonyítják, hogy muzsikálni szinte bármin lehet. Első párizsi példánkon lefolyócsöveken szól a fúvós zene:

Ebben a klipben öt szenzációs utcazenész hallgathatnak meg.
– Vödrökön dobol egy Gordo nevű srác,
– egy nem kevésbé tehetséges fiatalember, Dario Rossi serpenyőkből, vascsövekből és minden fémdarabból állított össze egy komoly instrumentumot,
El-Loren és Pipe Guy csöveket használ ezúttal ütőshangszerként,
Petr Spatina vizes poharakon játszik varázslatosan.

Heymoonshaker-nek Londonban a dubstep beatboxhoz – amolyan ütősegyüttes szájjal – elég csak egy mikrofon:

Alig ismert hangszerek is elkápráztathatnak bennünket az utcán, ilyen például e páros, Hang Massive, az Edinburgh-i fesztiválok rendszeres fellépőinek hang-játéka is:

Egy másik páros, Yuki és Taku Szingapúr utcáin muzsikál, szintén hang-on és más keleti fúvósokon:

Az utcák lakói a „szépek és bolondok”, ők is szeretni valóak. Egyikük a Clanadonia nevű skót utcazenei formáció:

One-man Cigo Band így nyomja 10 ember helyett is, nagy utazó hírében áll, előfordul állítólag Indiától, San Diego-ig bárhol a világon:

Angyalok a mennyben számot Chris Rodrigues játssza gitáron és Spoon Lady kanálon 14 milliós nézettséggel:

Klasszikus muzsikába is belefuthatunk igen különleges előadásmódban, az első szám ezen a klipen Cam Nicholson előadásában Pachelbel Canon-ja:

Milánó utcáin üres üvegeken egy vicces utcazenész így játssza Dimitrij Sosztakovics „The Second Waltz”-át:

A zene közösséget teremt, nézzük meg, mi történik, amikor ez az utcai előadóművész elkezd Bob Marley-t énekelni:

Ez a férfi is beszáll York (GB) utcáin egy lassú bluesba:

A Despacito is meghozza Rómában Viktor Angelov előadásában a maga hatását:

Ilyen Cho Jun-hyuk (Korea) bőgő improvizációi Autumn leaves című örökzöldre utcai cigány muzsikusokkal (Don Dracula) az olaszországi utazása közben:

S ha már cigányok kerültek szóba, akkor nem érdemes elfeledkezni e népcsoport érdemeiről az utcazene terén, íme Stephan and Maryo Fieraru, a cimbalom virtuózok:

Sok külhoni országban dicséretes, hogy kitett hangszereken bárki játszhat. Az amerikai Sarasota városában (USA Florida) is így volt, ahova egy jobb napokat látott, addigra lepukkant hajléktalan leült egyszer zongorázni, hogy keressen pár dollárt vele.

Ezt az előadását egy asszony felvette, és közzétette egy videómegosztón. Óriási sikere lett a videónak, húszmilliós nézettségre tett szert, és egy névtelen csoport Donald Gould (51) fájdalmasan felszabadult előadása hatására úgy döntött, segíteni fog rajta.

A férfi új ruhákat kapott és új frizurája is lett. Előtte 18 hónapja nem borotválkozott, és senki sem vágta le a haját. Donaldnek nehéz élete volt, veteránként elvesztette lakását, és hajléktalan lett. Felesége 1998-ban meghalt, majd gyermekét az állam vette gondozásába. A droghoz nyúlt és sokáig az utcán tengette életét. Hét éven keresztül hajléktalan volt és nem számíthatott sehonnan sem segítségre.

E videó után a története hihetetlen fordulatot vett, egy étteremben fizetett állás kapott, ahol azóta zongoristaként keresheti a kenyerét. Nézzük meg az előtte/utána videót róla:

És megmutatjuk a gitáros zsenit, Tommy Emmanuel-t milyen, amikor kiül az utcára jammelni Frank Vignola-val.

Szép, derűs napot kívánunk, és fogadjuk meg: „ne legyen komor a nézéstek, mint a képmutatóké”!

Iratkozzon fel hírlevelünkre