Nem indul Hillary Clinton a következő választáson

Hillary Clinton korábbi amerikai külügyminiszter és legutóbbi demokrata párti elnökjelölt helyi idő szerint hétfőn bejelentette, hogy nem indul a 2020-as elnökválasztáson.

Az egykori New York-i szenátor a News12 nevű tévécsatornának nyilatkozott. Azt ugyan kijelentette, hogy az elnökválasztáson nem méreti meg magát, de azt ígérte, hogy nem megy sehova, vagyis marad az aktív politikai pályán.

Tovább dolgozom, felemelem a hangomat, és kiállok azért, amiben hiszek

– hangoztatta Clinton.

Ezután arról beszélt, hogy mélyen nyugtalanítja, ami jelenleg az országban történik. A demokrata párt elnökjelöltségére pályázó politikusoknak azt üzente, hogy semmit ne vegyenek készpénznek, akkor sem, ha Donald Trump kormánya valós problémák és megszegett ígéretek sorát hagyja maga mögött.

Hillary Clinton úgy maradt alul 2016-ban az elnökválasztáson Donald Trumppal szemben, hogy szinte mindenki biztos volt abban, hogy ő fog győzni, a leadott szavazatok számát tekintve többen is szavaztak rá, de az elnököt az államonként eltérő számú elektorokból álló testület választja meg, és Trumpnak több elektort sikerült nyernie. Így lett Trump az Egyesült Államok 45. elnöke. Hillary Clinton amúgy már élt a Fehér Házban, amikor férje, Bill Clinton 1993 és 2001 között az Egyesült Államok 42. elnöke volt.

(MTI/AP)

Iratkozzon fel hírlevelünkre