New York ejti az abortuszklinika előtti keresztény tüntető elleni vádat

Az abortuszklinika előtt tüntető keresztények ellen vádat emeltek, mondván, veszélyeztetik a személyzetet és a pácienseket. A héten ejtették az ügyet.

Letitia James, New York-i főállamügyész ejtette a 2017-ben, Scott Fitchett Jr. ellen emelt vádat, aki egyike volt annak a tucatnyi életpárti aktivistának, akik a helyi templomokból és közösségekből rendszeresen kijártak a queensi Choices Women’s Medical Center elé tüntetni, írja a The Christian Post.

Roger Gannam, Fitchett védelmének egyik képviselője azzal magyarázta a történteket, hogy “a főállamügyész semmilyen vétket nem tudott Scott Fitchettre bizonyítani, és soha nem is kellett volna vádat emelni ellene.”

“Talán a főállamügyész rájött, hogy Scott Fitchettnek nem csak alkotmányos joga van a szabad beszédre New York járdáin, de nem fog meghajolni az állam abortuszpárti megfélemlítő viselkedése előtt sem”- tette hozzá később az ügyvéd.

2017 júniusában, az akkori főállamügyész, Eric Schneiderman nyújtott be keresetet Fitchett és a többi életpárti tüntető ellen. A vád úgy fogalmazott, hogy Fitchették “heti rendszerességgel végeznek fenyegető, akadályozó és erőszakos cselekedetet” az egészségügyi centrumnál.

A helyzet iróniáját fokozza, hogy Schneiderman – aki a páciensekkel létrehozott “nem kívánt fizikai kontaktussal” vádolta meg a tüntetőket – később a felszínre került, négy nő ellen elkövetett erőszakos szexuális cselekedetei miatt nyújtotta be 2018-ban a lemondását.

A Thomas More Society egyik tagja, Andrew Bath még 2017-ben közleményt adott ki, melyben megfogalmazza, hogy a vád teljesen alaptalan, a tüntetők mindig békésen közeledtek a klinikára igyekvő nők felé, hogy fontolják meg a döntésüket.

“Az ésszerűség és az együttérzés mozgatja őket; információt és alternatív megoldási lehetőségeket kínálnak azoknak, akik hajlandóak meghallgatni őket” – fogalmazott Bath a közleményében.

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: The Christian Post

Iratkozzon fel hírlevelünkre